1. Bosiljak
Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja sa snažnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Uz to, bosiljak je odličan izvor željeza i vitamina A. Dodajte ga netom nasjeckanog u salate po želji i tjesteninu.
2. Kadulja
Magična kadulja nadaleko je poznata po svojim antiupalnim svojstvima. Osušite listiće kadulje i radite od njih čaj kojim možete ublažiti tegobe uzrokovane osjetljivim zubnim mesom, upaljenim grlom ili bolnim sinusima. Dodajte svježe listiće kadulje u umak kojim ćete preliti omiljeni mesni odrezak. Samo budite oprezni s količinom jer ovaj začin ima intenzivan okus i miris.
3. Korijandar
Potiče izbacivanje teških metala iz tijela i pomaže jetri u tom procesu. Čisti kožu, ublažava kožne upale i želučane tegobe. Možete ga dodavati u salate, pečenja i smoothieje, a možete i napraviti napitak od suhih sjemenki. Jednostavno ih prelijte vrelom vodom i pustite da odstoje 10 minuta.
4. Matičnjak
U našim krajevima često se prije spavanja pije čaj od matičnjaka zato što smiruje i izrazito blagotvorno djeluje na organizam i živčani sustav. Međutim, sitno nasjeckane svježe listove matičnjaka možete dodati u voćne salate ili pak tijesto za kekse i muffine. Matičnjak pomaže u liječenju afti ili groznica na usnama, smanjuje visoku temperaturu i glavobolje.
5. Peršin
Za uzgajanje peršina trebat će vam mali improvizirani vrt na terasi ili balkonu. Ovaj začin odličan je za imunološki sustav, pomaže u odstranjivanju viška tekućina iz tijela, liječi živčani sustav i jača kosti. Također je sjajan osvježivač daha. Koristite ga svježeg u juhama, rižotima, umacima, varivima, salatama i faširancima. Ubacite ga u jela 5 minuta prije kraja kuhanja jer tijekom dugotrajne izloženosti visokim temperaturama gubi dosta ljekovitih svojstava.
6. Ružmarin
Sadrži kafeinsku i ružmarinsku kiselinu, dva moćna antioksidansa s ljekovitim djelovanjem i odličan je izvor vitamina E. Dobro podnosi sušu i siromašno tlo pa ga možete saditi u teglicama i držati na svom balkonu bez straha. Sjajno se slaže s mesnim jelima pa ga možete dodavati u sva pečenja, a bit će odličan dodatak pečenom ''teškom'' povrću poput krumpira ili batata.
7. Menta
Ima anestetička svojstva i pruža osjećaj hlađenja. Sadrži nekoliko ključnih vitamina i minerala, ali njezino najjače svojstvo je ono antioksidativno. Blagotvorno djeluje na probavu, ublažava nadutost, grčeve, žgaravicu i zatvor. Ovo je jedan od najsvestranijih začina. Uvijek je sadite u zasebnoj teglici odvojeno od drugih biljaka jer je dosta "nametljiva" i agresivna te brzo raste. Dodajte ju u voćne salate, pospite njome sladoled, ubacite ju u smoothieje ili napitke. Listiće možete osušiti i od njih raditi čaj.