Limun, crni papar i morska sol trojac je iz kuhinje koji može djelovati i poput lijeka. Ove prehrambene sastojke mnogi ljudi diljem svijeta koriste za ublažavanje najraširenijih zdravstvenih tegoba. Donosimo 7 situacija u kojima vam ljekovitost i snaga limuna, papra i morske soli može pomoći

1. Olakšajte mučninu u želucu
Pomiješajte žlicu svježe iscijeđenog limunova soka i žličicu papra u čaši tople vode te polagano popijte.

2. Umirite upaljeno grlo
Grlobolje se riješite mješavinom od jedne žlice svježe iscijeđenog limunovog soka, pola žličice crnog papra i jedne žličice morske soli pomiješanih u čaši tople vode. Grgljajte nekoliko puta dnevno kako biste umirili upaljeno grlo i zaustavili kašljanje.

Limun, sol i papar pomažu kod prehlade, mučnine, začepljenog nosa, upaljenog grla, ali i kod mršavljenja

3. Odčepite nos
Pomiješajte jednaku količinu papra, cimeta, kima, sjemenki kardamoma u posudi te tucite i meljite dok ne dobijete prah. Polagano udišite mirise mješavine što će otvoriti dišne putove.

4. Olakšajte astmu

U lonac kipuće vode stavite 10 zrna papra, dva pupoljka klinčića i 15 listova bosiljka. Pustite da se krčka 15 minuta, a zatim procijedite mješavinu u staklenku s poklopcem. Dodajte dvije žlice meda i i ostavite da se ohladi. Ovu mješavinu za olakšavanje astme možete držati u hladnjaku do dva tjedna. Želite li ublažiti okus pijte je s mlijekom.

5. Zaustavite krvarenje nosa
Malo limunova soka stavite na komadić vate i stavite u nosnicu. Nagnite glavu lagano prema naprijed kako biste spriječili curenje krvi u grlo te mučninu. Krvarenje nose trebalo bi prestati u nekoliko trenutaka.

6. Otjerajte zubobolju
Pomiješajte žličicu mljevenog papra i ulja klinčića te mješavinom premažite bolni zub. Mješavina će ublažiti neugodnu zubobolju.

7. Ubrzajte mršavljenje
U čaši tople vode pomiješajte četvrtinu žličice samljevenog papra, dvije žlice limunova soka i jednu žlicu meda te popijte kako biste ubrzali metabolizam i pospješili mršavljenje. Polifenoli iz limuna sprečavaju debljanje te potiču osjetljivost inzulina što pomaže kod izgaranja masnoća.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju