Bit ću sretna kad izgubim 10 kilograma, kada mi dijete završi fakultet ili kada počnem dobro zarađivati za život. Jeste li ikada izgovorili jednu od ovih rečenica naglas ili je promrmljali tiho sebi u bradu?

Stručnjaci se slažu da sreća nema nikakve veze s postizanjem velikih podviga niti s gomilanjem materijalnih bogatstva. Ona dolazi iznutra – iz pokazivanja poštovanja, suosjećanja i prihvaćanja samih sebe te svoje okoline.

Male stvari u životu važne su za sreću. Potvrdile su nam to i naše čitateljice, koje su s nama podijelile male navike i rituale koje njihove živote čini sretnijima.

Postavljanje manjih ciljeva

Na početku godine mnogi donose novogodišnje odluke – uglavnom imamo velike planove za unapređivanje svojeg zdravlja, promjenu fizičkog izgleda ili poboljšanja života u cjelini. Ako si postavljamo ciljeve za koje je potrebno utrošiti mnogo vremena i truda da bismo vidjeli rezultate, brzo ćemo se obeshrabriti.

Postavi si manji cilj, savjetuje nam Tatjana. Otkrila sam da je život bolji kada si zadam manje zadatke. Nakon rođenja drugog djeteta, odlučila sam se vratiti u formu koju sam imala prije trudnoće. No, nisam se zavjetovala da ću svaki dan ići u teretanu, trčati maratone niti poduzimati neke druge drastične poteze.

Umjesto toga, odlučila sam se – više kretati. Umjesto da sjedim u parku dok se klinci igraju, svaki dan šećem s njima. Počeli smo s kratkom šetnjom, sad znamo hodati i po sat i pol. Nevjerojatno je koliko se bolje osjećam od samog hodanja. Svaki dan pogledam se u ogledalo, vidim mali pomak i sretna sam.

Prakticiranje zahvalnosti

Mala praksa zahvaljivanja je moj recept za sreću, kaže nam Lana. Sretnija sam otkako to radim svako jutro. Otvorim svoj dnevnik i u njega napišem tri stvari za koje sam zahvalna. Otkrila sam da se osjećam bolje ako započnem jutro fokusiranjem pažnje na sve ono što imam u životu, umjesto na ono što mi nedostaje.

Kvalitetan san

Uvijek sam mislila da sam noćna ptica. Do kasno u noć bih učila za ispite, gledala omiljene serije ili izlazila s prijateljicama. Jutro bih obično prespavala. Kada sam dobila prvi posao i shvatila da moram ranije ustajati, počela sam piti ogromne količine kave da se razbudim, priznaje nam Irena. Užasno sam se i hranila. Nisam imala energije, koncentracije ni motivacije za bilo što.

Šokirala sam se kad sam shvatila da je nekvalitetan san izvor većine mojih problema. Onog trena kad sam počela ići spavati u pristojno vrijeme – i spavati osam sati u komadu, život mi se promijenio nabolje. Sretnija sam.

Volontiranje

Ljudi koji se bave volonterskim radom sretniji su od onih koji to ne čine, potvrdile su brojne studije. S tom tvrdnjom slaže se i naša čitateljica Ivana.

Prije godinu dana dobila sam otkaz. To je bio veliki udarac za moje financije, ali i ego. Preko noći sam postala neka druga osoba. Povukla sam se u kuću, osjećala sam se nekorisno i usamljeno. Slala sam molbe za posao, ali nitko mi nije želio dati priliku. Počelo je patiti i moje mentalno zdravlje.

A onda me prijateljica jedan dan zamolila da s njom odem u udrugu za pomoć starijim osobama. Nisam planirala tamo volontirati, ali nekako se upravo to dogodilo. Pomažući drugima, pomogla sam i sebi. Postala sam bolja i sretnija osoba.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju