U snu provedemo gotovo trećinu života. Svatko od nas je na vlastitoj koži osjetio kolika je važnost sna za kvalitetan život, zdravlje i dobrobit. To je najuočljivije u dojenačkoj dobi, kada na san otpada većina vremena u danu, ali i u kasnijoj dobi u periodima velike mentalne i fizičke iscrpljenosti, te u slučaju moždanih oštećenja i trauma.

Kako bi san djelovao okrepljujuće i regenerirajuće na organizam, važne su i kvaliteta i kvantiteta sna. O kvaliteti sna govorimo ako za usnivanje nije potrebno duže od 30 minuta, te ako nema više od jednog noćnog buđenja koje bi ometalo faze dubokog sna. Potrebna količina sna razlikuje se od osobe do osobe. Većina preporuka govori kako bi noćni san trebao trajati barem šest sati, dok se osam sati i dalje smatra idealom.

Dnevni, uglavnom poslijepodnevni, san dio je kulture brojnih svjetskih zemalja, uglavnom u područjima toplije klime. Smatra se kako kratki drijemež također ima pozitivan učinak na zdravlje i dobrobit, no samo ako je kraćeg trajanja, idealno do pola sata, kako se ne bi ušlo u dublje faze sna i remetio noćni san.

O kvaliteti sna govorimo ako za usnivanje nije potrebno duže od 30 minuta, te ako nema više od jednog noćnog buđenja koje bi ometalo faze dubokog sna

Kvalitetan san povezan je s jednostavnijim održavanjem stabilnog raspoloženja, te zdravog apetita i tjelesne težine. San unaprjeđuje koncentraciju, što vodi uspjesima na akademskom i profesionalnom planu. Dobra koncentracija povezana je i s manjom vjerojatnošću nepredviđenih ozljeda.

Kvalitetan san je važan i za lijep i mladenački izgled (u engleskom govornom području koristi se izraz beauty sleep), a nedostatak sna na licu ostavlja tragove u vidu podočnjaka, blijedila i lošeg tena. Nekvalitetan san može biti i simptom i uzrok nekih drugih teškoća. Nedostatak sna povezan je s povećanom iritabilnošću, pojačanim apetitom, promjenama raspoloženja, i gubitkom interesa za svakodnevne aktivnosti.

Danas veliki broj osoba ima problem s uspavljivanjem ili noćnim buđenjem, a nerijetko se javlja i pospanost tijekom dana. Ne treba dizati paniku nakon nekoliko noći lošeg sna, no bilo bi dobro razviti zdravu naviku spavanja. Nekvalitetan san ostavlja tragove na organizam, iako se ozbiljnije posljedice uočavaju tek nakon nekoliko godina. U brojnim studijama manjak sna pokazao se povezan s povećanim rizikom razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava i pretilosti.

Smatra se kako kratki drijemež tijekom dana također ima pozitivan učinak na zdravlje i dobrobit, no samo ako je kraćeg trajanja, idealno do pola sata, kako se ne bi ušlo u dublje faze sna i remetio noćni san

Kao i sve drugo u životu, i rituali povezani sa spavanjem su navike za koje smo sami odgovorni. Donosimo nekoliko savjeta za kvalitetniji san.

1. Manje vremena provodite pred zaslonima računala i mobitela. Brzina protoka informacija i osvjetljenje razbuđuju mozak. U večernjim satima radije čitajte ili slušajte umirujuću glazbu.

2. Tijekom cijelog dana konzumirajte kvalitetnu prehranu uz dovoljne količine tekućine, idealno vode ili čajeva.

3. Topli napitak prije spavanja doprinosi lakšem uspavljivanju. Pripremite čaj od kamilice ili matičnjaka, ili šalicu toplog mlijeka. Kao sladilo može poslužiti žličica meda.

4. U svakodnevicu uvedite tjelesnu aktivnost, kako na kraju dana ne bi imali višak energije koji će otežati uspavljivanje ili potaknuti noćno buđenje.

5. Prije spavanja usmjerite se na lijepe misli. Promislite i zahvalite na lijepim stvarima koje su vam se dogodile tijekom dana, radije nego da mislite o sutrašnjim obvezama ili životnim problemima.


TEKST PREUZET SA STRANICE STITNJACA.COM POLIKLINKE LEPTIR.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju