Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 16.000 žena.

 

Opsežno istraživanje Sveučilišta u San Diegu čiji su rezultati objavljeni u časopisu 'Menopause' proučavalo je podatke 16.000 žena u menopauzi. Među ispitanicama koje su prvu menstruaciju dobile s 12 ili više godina te u menopauzu ušle s 50 ili više godina bilo je najviše onih koje su doživjele 90 godina. Doznajte i 7 istina koje prva menstruacija otkriva o vašem zdravlju u budućnosti.

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 16.000 žena

Pronašli smo da žene koje menstruaciju dobiju kasnije imaju manje zdravstvenih problema, poput koronarne bolesti srca, i žene koje uđu u menopauzu kasnije češće su odličnog zdravlja, što može biti objašnjenje našeg otkrića, izjavio je autor studije Aladdin Shadyab.

Među ženama koje su kasnije dobile menstruaciju i ušle u menopauzu također je bilo manje pušačica, kao i povijesti dijabetesa. Autori studije ističu da su dodatna istraživanja potrebna kako bi se točno odredilo zašto ta povezanost postoji, ali i iz dosadašnjih istraživanja jasno je da zdrave navike i zdrava menstruacija znače dug i zdrav život. Pročitajte i 3 problema s menstruacijom koja morate odmah 'prijaviti' ginekologu.

*Prva verzija ovog teksta nosila na naslov: „Dokazano: Menstruacija otkriva koliko biste dugo mogli živjeti. Taj je naslov nakon upozorenja stranice Raskrinkavanje.ba promijenjena jer je riječ o netočnom navodu.

Istraživanje objavljeno u časopisu Menopause iz 2016. godine pratila je grupu od 16.251 žena iz Inicijative za žensko zdravlje u postmenopauzi kako bi istražili povezanost vremena prve menstruacije, početka menopauze i dužine trajanja reproduktivnog perioda sa životnim vijekom od 90 godina.

Kako se navodi u studiji, kod žena koje su prvu menstruaciju imale u dobi od 12 i više godina zabilježena je “umjereno povećana” vjerojatnost za dugovječnost. Kod sudionica koje su kasnije ušle u menopauzu (prirodnu ili kiruršku) zabilježen je “značajan trend” rasta vjerojatnosti da će doživjeti 90. godinu. Studija je pokazala i da je reproduktivni vijek “značajno povezan” s većom vjerojatnosti za dugovječnost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju