Stalno dobivamo savjete o hrani koju nikako ne smijemo jesti prije spavanja, ali jeste li znali koje je namirnice dobro jesti prije nego utonete u san? Donosimo vam popis namirnica koje možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo prije spavanja.

1. Puretina

Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan općenito potiče spavanje pa je puretina dobar odabir namirnice koju možete pojesti prije odlaska u krevet. Uživajte u purećim prsima s povrćem ili sendviču s puretinom i pecivom sa žitaricama.

2. Jasmin riža

Delikatesna riža blagog orašastog okusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo probavlja i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju konzumiranje jasmin riže prije spavanja prepolovilo je vrijeme koje je ispitanicima bilo potrebno da zaspu.

3. Žitarice sa složenim ugljikohidratima

Namirnice pune jednostavnih ugljikohidrata (razni keksi i kolači) nisu dobar izbor jela prije spavanja, ali zato su žitarice sa složenim ugljikohidratima pun pogodak. Kvinoa, ječam, heljda samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljikohidratima. Slobodno ih kombinirajte s mlijekom koje (poput puretine) sadrži triptofan i poboljšava san.

4. Banane

U sebi imaju magnezij i kalij koji opušta mišiće, a sadrže i dobre ugljikohidrate koji će vam pomoći da zaspite.

5. Batat

Ova sjajna namirnica sadrži kompleksne ugljikohidrate koji potiču san, kalij koji opušta mišiće, niskokalorična je i ne sadrži masti zbog čega je idealna za obrok prije spavanja.

6. Čaj od valerijane

Nije tajna da čaj od korijena valerijane smiruje tijelo i um pa je zbog toga preporučljivo da se konzumira prije spavanja. Sjajno djeluje na želudac i smiruje ga, opušta mišiće i pomaže kod glavobolje.

7. Trešnje

Ovo voće jedan je od rijetkih namirnica koje sadrže melatonin,hormon koji regulira naš biološki sat. Tijekom noči nas tjera na spavanje, a nedostatak melatonina tijekom dana dovodi na su stanje "budnosti". Zbog toga se prije spavanja slobodno prepustite uživanju u trešnjama.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju