Princeza Diana bila je poznata kao ikona stila, a o njezinim slavnim izborima za protokolarna događanja i danas se priča u superlativima. "Osvetnička" haljina Grkinje Christine Stambolian jedan je od takvih legendarnih modnih komada.

Galerija Princeza Diana u Serpentinskoj galeriji 29. lipnja 1994. godine Princeza Diana u kreaciji Christine Stambolian Princeza Diana u osvetničkoj haljini 1994. godine +0 Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, a formalno razveli u kolovozu 1996.

Grčka dizajnerica Christine Stambolian ušla je u povijest 29. lipnja 1994. godine, nakon što je princeza Diana odjenula njezinu haljinu. Ne bi to bilo ništa posebno ni drukčije da nije bila riječ o danu kada je princ Charles javno priznao da ju je varao te da održava vezu s Camillom Parker Bowles.

Diana i Charles u tom su trenutku još uvijek bili u braku, iako su živjeli odvojeno nekoliko godina. Lijepa princeza istoga se dana trebala pojaviti na ljetnoj zabavi Serpentinske galerije pri Kensingtonskoj palači u središnjem Londonu.

Iako je prvotno planirala nositi elegantan model s Valentinovim potpisom, u posljednji tren odlučila je odjenuti kratku crnu svilenu haljinu koja je istaknula njezinu figuru, a poseban naglasak stavila je na vitke noge u crnim najlonkama te crnim štiklama.

Haljinu spuštenih ramena s asimetričnim porubom i šifonskim kratkim šlepom čuvala je u svojem ormaru tri godine.

Kupila ju je 1991. godine nakon ručka sa svojim bratom Charlesom Spencerom u omiljenom restoranu San Lorenzo. Prošetala je do Beauchamp Placea u Knightsbridgeu i ušla u trgovinu manje poznate grčke dizajnerice.

Christina Stambolian sjeća se kako je princeza Diana tražila haljinu za posebnu prigodu, prema knjizi Claudije Joseph po imenu "Diana: Život u haljinama". Nakon nekoliko skica odlučili su se za legendarni kratki porub na svilenoj haljini za koju je dvjema krojačicama trebalo 60-tak sati da je sašiju. Ostalo je, kažu, povijest.

U kasnijim intervjuima princeza Diana je priznala da je haljinu smatrala preodvažnim izborom za svoj stil. No toga dana u lipnju 1994. godine nije željela igrati na sigurno.

Htjela je te večeri izgledati kao milijun dolara, otkrila je bivša stilistica pokojne princeze Anna Harvey.

I to joj je pošlo za rukom.

Ne samo da se pojavila na zabavi već je to učinila visoko podignute glave i s blistavim osmijehom, koji je gotovo zasjenio golemi safir u sredini njezine biserne ogrlice.

Kad se pojavila u odvažnoj kreaciji grčke dizajnerice, odmah su joj dali nadimak "osvetnička" haljina (engl. revenge dress), što se kao pojam tijekom vremena ustalilo kao modna kategorija.

12 "osvetničkih" haljina u kojima su se slavne dame pojavile nakon prekida Jennifer Lopez na dodjeli Zlatnih globusa 2004. godine Princeza Diana Elizabeth Hurley +9 Nicole Kidman

Nakon smrti princeze prodana je na aukciji škotskom kolekcionaru Greameu Mackenzieju, dok je novac iskorišten za nekoliko dječjih dobrotvornih organizacija koje je Diana podupirala.

Replika haljine koju je Christina Stambolian izradila 2010. nalazi se u Muzeju ikona stila u Newbridgeu u Irskoj.

Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, a formalno razveli u kolovozu 1996. Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, a formalno razveli u kolovozu 1996. (Foto: Profimedia)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju