Princeza Diana bila je poznata kao ikona stila, a o njezinim slavnim izborima za protokolarna događanja i danas se priča u superlativima. "Osvetnička" haljina Grkinje Christine Stambolian jedan je od takvih legendarnih modnih komada.

Galerija Princeza Diana u Serpentinskoj galeriji 29. lipnja 1994. godine Diana u haljini grčke dizajnerice Christine Stambolian Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, a formalno razveli u kolovozu 1996. +0 Diana u haljini grčke dizajnerice Christine Stambolian

Grčka dizajnerica ušla je u povijest potkraj 29. lipnja 1994. godine nakon što je princeza Diana odjenula njezinu haljinu. Ne bi to bilo ništa posebno ni drukčije da nije bila riječ o danu kada je princ Charles javno priznao da ju je varao te da održava vezu s Camillom Parker Bowles.

Diana i Charles u tome su trenutku još uvijek bili u braku, iako su živjeli odvojeno nekoliko godina. Lijepa princeza istoga se dana trebala pojaviti na ljetnoj zabavi Serpentinske galerije pri Kensingtonskoj palači u središnjem Londonu.

Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, a formalno razveli u kolovozu 1996. Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, a formalno razveli u kolovozu 1996. (Foto: Guliver/CoverImages)

Iako je prvotno planirala nositi elegantan model s Valentinovim potpisom, u posljednji tren odlučila je odjenuti kratku crnu svilenu haljinu koja je istaknula njezinu figuru, a poseban naglasak stavila je na vitke noge u crnim najlonkama povišene crnim štiklama.

Smatrala je haljinu previše odvažnom, priznala je u kasnim intervjuima Christina Stambolian. No toga je dana željela izgledati kao milijun dolara te je ostvarila taj cilj.

Ne treba ni spomenuti da nitko nije sažalijevao lijepu Dianu kada ju je vidio u odvažnoj kreaciji grčke dizajnerice koju su mediji prozvali "osvetnička" haljina (engl. revenge dress).

Nakon smrti princeze prodana je na aukciji škotskom kolekcionaru Greameu Mackenzieju, dok je novac iskorišteni za nekoliko dječjih dobrotvornih organizacija koje je Diana podupirala.

Diana u haljini grčke dizajnerice Christine Stambolian Diana u haljini grčke dizajnerice Christine Stambolian (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju