Jedna od glavnih investicija roditelja prije negoli njihovi školarci sjednu u klupe je školska torba ili ruksak. A odabir idealne nije nimalo lak s obzirom da ona osim izgledom mora ispuniti puno važniji zadatak udobnog i praktičnog komada opreme koji će svakom školarcu olakšati put do škole. Iz ponude u našim trgovinama odabrali smo 15 modela torbi i ruksaka koji će školarce razveseliti, a roditeljima olakšati potragu za idelanom

Prije početka nove školske godine obično se upozorava na veliku kilažu školskih torbi, istraživanja naime pokazuju kako je 86 posto učenika prvih razreda opterećeno školskom torbom, a njih 6,4 posto nosi torbu koja teži više od 20 posto tjelesne težine djeteta.

Torba je često teža od one preporučene, stoga liječnici upozoravaju na probleme s kralježnicom, te istodobno savjetuju roditelje da prilikom odabira školske torbe veliku pažnju obrate na način njezine izrade. On bi trebao biti anatomski, praktičan, napravljen od laganih materijala koji će olakšati nošenje tereta svakom djetetu.

Vrlo je važno odabrati torbu napravljenu od laganih materijala, koja će biti laka za nošenje kad djeca već imaju višak knjiga



Osim toga brojni iskusni roditelji savjetuju kako bi u kupnju školske torbe trebalo krenuti s tri osnovna pravila: izdvojiti budžet za kupnju, dogovoriti se s djetetom kakvu torbu želi, točnije koji motiv i naposljetku odabrati onu koja je dobro izrađena.

Donosimo 6 zlatnih savjeta koji će olakšati odabir školske torbe:


1. Među raznim modelima torbi najviše se preporuča ona u obliku ruksaka, dovoljno visoka, s donjim rubom u visini stražnjice i pojasom oko struka.

Istraživanja pokazuju kako je 86 posto učenika prvih razreda opterećeno školskom torbom, a njih 6,4 posto nosi torbu koja teži više od 20 posto tjelesne težine djeteta



2.
Ruksak se nosi na oba ramena, nikako samo na jednome. Najbolje je, ako je to moguće, dio knjiga i pribora ostaviti u školi, a nositi samo neophodno.

3.
Vrlo je važno odabrati torbu napravljenu od laganih materijala, koja će biti laka za nošenje kad djeca već imaju višak knjiga. Naramenice trebaju biti dovoljno široke, kako se ne bi utisnule u ramena, ali ne preširoke kako ne bi pritiskale pazušne jame i na taj način sprečavale uredan krvni protok kroz velike krvne žile koje prolaze ramenima i nadlakticom.

4. Veličina i oblik torbe ne smije 'sjediti' na debelom mesu djeteta i udarati dijete po leđima tijekom hodanja. Prevelika torba kojoj je težište vrlo nisko može pogodovati padu djeteta na leđa ili ako je težište visoko na vratu padu prema naprijed.

5.
Poželjno je da torba bude anatomska, da ima potrebne jastučiće koje će olakšati nošenje, te posebno dno od gume što olakšava da torba ne promoči.

6. Za prvašiće su idealne torbe s više odjeljaka i pretinaca koje će olakšati snalaženje s gomilom pribora potrebnog za nastavu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju