Svjetski dan posvojenja obilježava se 9. studenog, a taj dan ima veliko značenje i za dvije posvojene djevojke Doru i Luciju. Tema posvajanja još je uvijek puna predrasuda, a kako bi pomogle da se to promjeni, Lucija i Dora otkrile su nam istine koje žele da drugi znaju o posvojenoj djeci

Priča posvojene djevojke Dore Veble (25):

1. Smatram da je važno što više pričati o temi posvojenja jer je još uvijek, nažalost, puna predrasuda. Vjerujem da je to zato što prva asocijacija na temu posvojenja obično bude napušteno dijete. I sama sam se nosila s tim negativnim i mračnim stranama, pitala se, kao i svi, kako uopće dođe do toga da netko napusti rođeno dijete. Najviše sam se s tim pitanjima borila u pubertetu i uvijek sam se osjećala kao da sam u začaranom krugu jer nisam nalazila odgovore na ta pitanjima.

Svjetski dan posvojenja obilježava se 9. studenog, a taj dan ima veliko značenje i za dvije posvojene djevojke Doru i Luciju

2. S vremenom i kako sam stekla neko životno iskustvo, prihvatila sam činjenicu da se napuštanja djece događaju i došla do zaključka da je u nekim situacijama posvojenje najbolji izlaz i rješenje te da svatko ipak želi najbolje za svoje dijete, pa makar i na taj način.

3. Kad gledam svoju obitelj, svu ljubav i sreću koju mi pružaju, znam da se sve ovo desilo s razlogom. Voljela bih da u cijeloj priči fokus bude upravo na toj novoj obitelji koja se formira, sreća i ljubav koju si međusobno pružamo jer, na kraju krajeva, to je ono čemu svi težimo.

Pročitajte i 7 istina koje mora znati svaki par koji želi posvojiti dijete.


Priča posvojene djevojke Lucije Tomac (17):



1. Odrasla sam u relativno maloj sredini gdje uglavnom svi znaju sve o svakome. Moji roditelji dobili su me s nepunih 5 mjeseci i od tada sam njihova najveća sreća. Oduvijek su mi govorili da sam posvojena no to nije bitno utjecalo na naš odnos. Znalo se "oni su moji - ja sam njihova".

2. Još od malih nogu u meni se javljala želja da saznam odgovor na prvo i najvažnije pitanje koje si postavljaju sva posvojena djeca: tko sam zapravo? Roditelji su me cijeli život držali kao kap vode na dlanu premda nisu bili popustljivi. Tretirali su me kao da sam im biološko dijete jer, uistinu, roditelj nije onaj koji te rodio već onaj koji te odgojio. Uz njih stekla sam sva svoja znanja, vrline i mane.

Ubrzo mi se bliži osamnaesti rođendan, čim taj datum dođe potražit ću biološku majku. Ne očekujem ništa previše od nje, kaže Lucija

Do neba sam zahvalna ženi koja me rodila jer kada me odlučila dati na posvojenje, dala mi je sve. Novi život. Mogućnost da vidim stvari onako kako ih možda nikada ne bih vidjela. A mojim roditeljima dala je dugo očekivano dijete kojem su stvarno pružili, i još uvijek pružaju sve što je u njihovoj moći.

3. Nije uvijek bilo lako. Bilo je i uspona i padova. Već kao mala djevojčica koja je tek progovorila, u slogovima sam pričala svoju životnu priču koju mi je mama od prvog dana pričala tako da sam, može se reći, oduvijek znala. Svima sam oduvijek govorila da sam posvojena. Neki su vjerovali, neki baš i ne jer im se sve to činilo nestvarno i kao filmska priča. No, nikada me nisu osuđivali i predbacivali mi nešto što se tiče posvojenja. Uvijek su bili otvoreni za razgovor o tome i postavljali mi pitanja na koja sam rado odgovarala.

4. Ubrzo mi se bliži osamnaesti rođendan. Čim taj datum dođe, potražit ću biološku majku. Ne očekujem ništa previše od nje. Vjerujem da je nastavila sa svojim životom, ali nadam se da će joj biti drago što me vidi i što može popričati sa mnom nakon toliko godina. Bilo kako bilo, izgledom možda sličim ženi koja me rodila, ali karakter i sve ostalo pokupila sam od svojih jedinih i PRAVIH roditelja. Mojih mame i tate.

5. Roditelji i ja na rukama imamo istetoviran međunarodni znak posvojiteljstva koji ćemo s ponosom nositi cijeli život, a naišla sam na njega sasvim slučajno. Tetovaža se satoji od trokuta u srcu. Gornji vrh trokuta predstavlja dijete, donji desni roditelje (posvojitelje), a donji lijevi biološku majku. Srce predstavlja ljubav. Samo značenje bilo bi da su dijete, roditelji i biološka majka svi zajedno povezani ljubavlju u srcu djeteta. Nakon nas, još par posvojenih i posvojitelja napravilo je iste tetovaže što mi je izrazito drago. Ako se nešto mora nositi zauvijek neka to bude simbol ljubavi i potpore.


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju