Blagdanski stol prepun zasitnih delicija može poremetiti naš probavni sustav, ostaviti nas s osjećajem nadutosti i težine i tako pogoršati naše raspoloženje.

Zdrava probava ključ je zdravog organizma i snažno utječe na cjelokupno psihofizičko stanje. Zbog toga s vama dijelimo recept za kanji, tradicionalno indijsko fermentirano piće. Dobar je izvor vitamina K, vitamina C, kalija i mangana.

Ovaj je napitak ukusan i zdrav, s probiotičkim svojstvima izvrsnim za zdravlje naše probave. Kraljice kanjia su mrkva i cikla, a uz dodatak nekoliko začina, vrlo ga lako možete pripremiti kod kuće i imati ga pri ruci kao prvu pomoć za zdravu i uravnoteženu probavu.

Najbolje ga je konzumirati jednom dnevno, prije obilnijeg jela, ali kad god da popijete čašu kanjia, učinit ćete uslugu svojoj probavi.

Kombucha se koristi i kao dodatak raznim koktelima Čin-čin! Prirodni fermentirani napitak koji možete piti bez grižnje savjesti, samostalno ili uz džin

Sastojci za kanji:

  • 200 grama mrkve
  • 50 grama cikle
  • 2 litre vode
  • 4 čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice kurkume
  • 1 čajna žličica čili praha
  • 5 čajnih žličica sjemena žute gorušice ili 3 čajne žličice smeđe

Ostalo

  • Čiste staklene ili keramičke posude sa širokim otvorom
  • Krpa od muslina ili pamuka (opcionalno)

Kanji - priprema

  1. Operite mrkve i odrežite oko centimetar i pol s vrha i dna, narežite je na tanke prutiće.
  2. Operite ciklu, odrežite oko centimetar i pol s vrha i dna i narežite ju na tanke kolutove.
  3. 5 žličica sjemenki gorušice grubo sameljite u blenderu.
  4. Prokuhajte vodu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. U čistu i suhu keramičku ili staklenu posudu sa širokim otvorom dodajte mrkvu, ciklu, mljevenu gorušicu, sol i čili u prahu.
  6. Prokuhanu ohlađenu vodu uliti u staklenke. Ako želite, vodu možete filtrirati pomoću finog mrežastog cjedila dok je ulijevate u staklenku.
  7. Dobro promiješajte čistom suhom žlicom.
  8. Labavo pokrijte poklopcem ili pričvrstite i zavežite krpu od muslina ili pamuka na otvor staklenke ili boca.
  9. Staklenke ili boce držite na sunčevoj svjetlosti.
  10. Ostavite da fermentira 2 do 3 dana dok piće ne postane kiselo. Svaki dan promiješajte smjesu čistom drvenom kuhačom.
  11. Tako pripremljen napitak može stajati na sobnoj temperaturi ili u frižideru 7-10 dana.

Čaj od đumbira Šalica puna zdravlja: Najlakši i najbolji recept za čaj od svježeg đumbira

Čaj od đumbira i šipka Recept za vrući napitak od đumbira i šipka koji čuva zdravlje i jako je ukusan Psyllium Zbogom zatvoru: Zanemareni saveznik probave koji čisti poput metlice

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju