Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Recept za probiotičko piće koje uravnotežuje i olakšava probavu

26-12-2023 Piše N.H.
komentari

Blagdanski stol prepun zasitnih delicija može poremetiti naš probavni sustav, ostaviti nas s osjećajem nadutosti i težine i tako pogoršati naše raspoloženje.

Zdrava probava ključ je zdravog organizma i snažno utječe na cjelokupno psihofizičko stanje. Zbog toga s vama dijelimo recept za kanji, tradicionalno indijsko fermentirano piće. Dobar je izvor vitamina K, vitamina C, kalija i mangana.

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Ovaj je napitak ukusan i zdrav, s probiotičkim svojstvima izvrsnim za zdravlje naše probave. Kraljice kanjia su mrkva i cikla, a uz dodatak nekoliko začina, vrlo ga lako možete pripremiti kod kuće i imati ga pri ruci kao prvu pomoć za zdravu i uravnoteženu probavu.

Najbolje ga je konzumirati jednom dnevno, prije obilnijeg jela, ali kad god da popijete čašu kanjia, učinit ćete uslugu svojoj probavi.

Kombucha se koristi i kao dodatak raznim koktelima Čin-čin! Prirodni fermentirani napitak koji možete piti bez grižnje savjesti, samostalno ili uz džin

Sastojci za kanji:

  • 200 grama mrkve
  • 50 grama cikle
  • 2 litre vode
  • 4 čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice kurkume
  • 1 čajna žličica čili praha
  • 5 čajnih žličica sjemena žute gorušice ili 3 čajne žličice smeđe

Ostalo

  • Čiste staklene ili keramičke posude sa širokim otvorom
  • Krpa od muslina ili pamuka (opcionalno)

Kanji - priprema

  1. Operite mrkve i odrežite oko centimetar i pol s vrha i dna, narežite je na tanke prutiće.
  2. Operite ciklu, odrežite oko centimetar i pol s vrha i dna i narežite ju na tanke kolutove.
  3. 5 žličica sjemenki gorušice grubo sameljite u blenderu.
  4. Prokuhajte vodu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. U čistu i suhu keramičku ili staklenu posudu sa širokim otvorom dodajte mrkvu, ciklu, mljevenu gorušicu, sol i čili u prahu.
  6. Prokuhanu ohlađenu vodu uliti u staklenke. Ako želite, vodu možete filtrirati pomoću finog mrežastog cjedila dok je ulijevate u staklenku.
  7. Dobro promiješajte čistom suhom žlicom.
  8. Labavo pokrijte poklopcem ili pričvrstite i zavežite krpu od muslina ili pamuka na otvor staklenke ili boca.
  9. Staklenke ili boce držite na sunčevoj svjetlosti.
  10. Ostavite da fermentira 2 do 3 dana dok piće ne postane kiselo. Svaki dan promiješajte smjesu čistom drvenom kuhačom.
  11. Tako pripremljen napitak može stajati na sobnoj temperaturi ili u frižideru 7-10 dana.

Slika nije dostupna Šalica puna zdravlja: Najlakši i najbolji recept za čaj od svježeg đumbira

Slika nije dostupna Recept za vrući napitak od đumbira i šipka koji čuva zdravlje i jako je ukusan Slika nije dostupna Zbogom zatvoru: Zanemareni saveznik probave koji čisti poput metlice