Zdrava probava ključ je zdravog organizma i snažno utječe na cjelokupno psihofizičko stanje. Zbog toga s vama dijelimo recept za kanji, tradicionalno indijsko fermentirano piće. Dobar je izvor vitamina K, vitamina C, kalija i mangana.
Ovaj je napitak ukusan i zdrav, s probiotičkim svojstvima izvrsnim za zdravlje naše probave. Kraljice kanjia su mrkva i cikla, a uz dodatak nekoliko začina, vrlo ga lako možete pripremiti kod kuće i imati ga pri ruci kao prvu pomoć za zdravu i uravnoteženu probavu.
Najbolje ga je konzumirati jednom dnevno, prije obilnijeg jela, ali kad god da popijete čašu kanjia, učinit ćete uslugu svojoj probavi.
Sastojci za kanji:
- 200 grama mrkve
- 50 grama cikle
- 2 litre vode
- 4 čajne žličice soli
- 2 čajne žličice kurkume
- 1 čajna žličica čili praha
- 5 čajnih žličica sjemena žute gorušice ili 3 čajne žličice smeđe
Ostalo
- Čiste staklene ili keramičke posude sa širokim otvorom
- Krpa od muslina ili pamuka (opcionalno)
Kanji - priprema
- Operite mrkve i odrežite oko centimetar i pol s vrha i dna, narežite je na tanke prutiće.
- Operite ciklu, odrežite oko centimetar i pol s vrha i dna i narežite ju na tanke kolutove.
- 5 žličica sjemenki gorušice grubo sameljite u blenderu.
- Prokuhajte vodu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- U čistu i suhu keramičku ili staklenu posudu sa širokim otvorom dodajte mrkvu, ciklu, mljevenu gorušicu, sol i čili u prahu.
- Prokuhanu ohlađenu vodu uliti u staklenke. Ako želite, vodu možete filtrirati pomoću finog mrežastog cjedila dok je ulijevate u staklenku.
- Dobro promiješajte čistom suhom žlicom.
- Labavo pokrijte poklopcem ili pričvrstite i zavežite krpu od muslina ili pamuka na otvor staklenke ili boca.
- Staklenke ili boce držite na sunčevoj svjetlosti.
- Ostavite da fermentira 2 do 3 dana dok piće ne postane kiselo. Svaki dan promiješajte smjesu čistom drvenom kuhačom.
- Tako pripremljen napitak može stajati na sobnoj temperaturi ili u frižideru 7-10 dana.