Ovih dana mnogi rade popis kolača koje će ispeći za nadolazeće blagdane, a na vrhu tog popisa često se nađe i Medena Kata. Kore s okusom meda, fina mliječna krema obogaćena maslacem i sloj kiselkastog pekmeza zajedno tvore ovaj obožavani kolač kojem je teško odoljeti.

 

Sastojci za kore:

  • 2 velike žlice meda
  • 2 jaja srednje veličine
  • 100 grama šećera
  • 200 grama maslaca
  • 4 velike jušne žlice mlijeka
  • 1 čajna žličica sode za kolače
  • 450 grama glatkog brašna
  • prstohvat soli

Sastojci za bijelu kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 80 grama šećera
  • 5 žlica škrobnog brašna
  • 200 grama maslaca

Dodatni sastojci:

  • pekmez od šljiva
  • tamna čokolada za ukrašavanje

Priprema Medene Kate:

  1. Prvo skuhajte kremu. Odvojite malo mlijeka od potrebne količine i u njemu razmutite škrobno brašno. Ostatak mlijeka stavite na vatru srednje jačine, ubacite šećer i dovedite do vrenja. U tom trenutku ubacite razmućeno škrobno brašno i kuhajte otprilike pet minuta, dok se krema ne zgusne, uz konstantno miješanje. Maknite s vatre, pustite da se ohladi i onda mikserom u kremu umutite maslac sobne temperature.
  2. Med, šećer, sol, maslac i mlijeko stavite u zdjelu i zatim na laganu vatru. Miješajte dok se svi sastojci ne otope i ne sjedine. Zatim maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi. U veću posudu ubacite brašno, dodajte sodu i napravite malu rupu na sredini. Razlupajte jaja i ubacite ih u brašno i zatim dodajte ohlađenu smjesu. Prvo sve promiješajte kuhačom ili špatulom, a onda zamijesite rukama. Dobit ćete glatko i pomalo ljepljivo tijesto, ali podatno. Ako vam se tijesto previše lijepi za ruke i ne možete rukovati njima, dodajte još malo brašna.
  3. Tijesto oblikujte u valjak i razdijelite na četiri jednaka dijela. Možete ga i izvagati pa onda ravnomjerno razdijeliti. Svaki dio oblikujte u kuglu i prekrijte prozirnom folijom kako se ne tijesto ne bi sušilo dok valjate kore.
  4. Stavite kuglu na papir za pečenje, prekrijte drugim papirom i zatim tanko razvaljajte. Odstranite gornji papir, donji s korom prebacite na protvan i pecite između pet do sedam minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Kore moraju lijepo požutjeti tijekom pečenja, a ako ih malo i prepečete, ne brinite jer će ih krema i pekmez omekšati. Sada na isti način razvaljajte preostale kugle i ispecite kore.
  5. Kada su sve pečene i ohlađene, izmjerite željenu dimenziju i oštrim nožem ili kuhinjskim skalpelom odstranite rubove koji su višak. Njih sameljite u sjeckalici ili jednostavno razmrvite rukama i sačuvajte za ukrašavanje kolača.
  6. Sada možete slagati kolač. Kremu razdijelite na tri dijela, dva veća i jedan manji za završni premaz. Prvu koru položite na pladanj i premažite kremom. Na to položite drugu koru i premažite pekmezom. Sada slijedi treća kora koju ćete opet premazati bijelom kremom. Na kraju stavite četvrtu koru, premažite s ostatkom kreme i posipajte mrvicama koje ste napravili od ostatka kora. Kolač možete išarati s malo rastopljene tamne čokolade. Na kraju ga prekrijte folijom i preko noći ostavite u hladnjaku da se stisne. Zatim ga narežite po želji.

Dobar tek!

Medenjaci Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

Medena pita Medena pita: Recept sa samo dvije kore koji olakšava izradu omiljenog kolača

Krešenti Krešenti: Recept za božićne kolačiće s orasima i čokoladom

Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice

Fritule Brze fritule: Najlakši recept za omiljenu zimsku poslasticu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju