Medena Kata Nataše Pralice
Medena Kata Nataše Pralice (Foto: Nataša Pralica)
Zdravlje & prehrana

Medena Kata: Recept za jedan od najpopularnijih božićnih kolača

17-12-2023 Piše D.Š.
komentari

Ovih dana mnogi rade popis kolača koje će ispeći za nadolazeće blagdane, a na vrhu tog popisa često se nađe i Medena Kata. Kore s okusom meda, fina mliječna krema obogaćena maslacem i sloj kiselkastog pekmeza zajedno tvore ovaj obožavani kolač kojem je teško odoljeti.

 

Sastojci za kore:

  • 2 velike žlice meda
  • 2 jaja srednje veličine
  • 100 grama šećera
  • 200 grama maslaca
  • 4 velike jušne žlice mlijeka
  • 1 čajna žličica sode za kolače
  • 450 grama glatkog brašna
  • prstohvat soli

Sastojci za bijelu kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 80 grama šećera
  • 5 žlica škrobnog brašna
  • 200 grama maslaca

Dodatni sastojci:

  • pekmez od šljiva
  • tamna čokolada za ukrašavanje

Priprema Medene Kate:

  1. Prvo skuhajte kremu. Odvojite malo mlijeka od potrebne količine i u njemu razmutite škrobno brašno. Ostatak mlijeka stavite na vatru srednje jačine, ubacite šećer i dovedite do vrenja. U tom trenutku ubacite razmućeno škrobno brašno i kuhajte otprilike pet minuta, dok se krema ne zgusne, uz konstantno miješanje. Maknite s vatre, pustite da se ohladi i onda mikserom u kremu umutite maslac sobne temperature.
  2. Med, šećer, sol, maslac i mlijeko stavite u zdjelu i zatim na laganu vatru. Miješajte dok se svi sastojci ne otope i ne sjedine. Zatim maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi. U veću posudu ubacite brašno, dodajte sodu i napravite malu rupu na sredini. Razlupajte jaja i ubacite ih u brašno i zatim dodajte ohlađenu smjesu. Prvo sve promiješajte kuhačom ili špatulom, a onda zamijesite rukama. Dobit ćete glatko i pomalo ljepljivo tijesto, ali podatno. Ako vam se tijesto previše lijepi za ruke i ne možete rukovati njima, dodajte još malo brašna.
  3. Tijesto oblikujte u valjak i razdijelite na četiri jednaka dijela. Možete ga i izvagati pa onda ravnomjerno razdijeliti. Svaki dio oblikujte u kuglu i prekrijte prozirnom folijom kako se ne tijesto ne bi sušilo dok valjate kore.
  4. Stavite kuglu na papir za pečenje, prekrijte drugim papirom i zatim tanko razvaljajte. Odstranite gornji papir, donji s korom prebacite na protvan i pecite između pet do sedam minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Kore moraju lijepo požutjeti tijekom pečenja, a ako ih malo i prepečete, ne brinite jer će ih krema i pekmez omekšati. Sada na isti način razvaljajte preostale kugle i ispecite kore.
  5. Kada su sve pečene i ohlađene, izmjerite željenu dimenziju i oštrim nožem ili kuhinjskim skalpelom odstranite rubove koji su višak. Njih sameljite u sjeckalici ili jednostavno razmrvite rukama i sačuvajte za ukrašavanje kolača.
  6. Sada možete slagati kolač. Kremu razdijelite na tri dijela, dva veća i jedan manji za završni premaz. Prvu koru položite na pladanj i premažite kremom. Na to položite drugu koru i premažite pekmezom. Sada slijedi treća kora koju ćete opet premazati bijelom kremom. Na kraju stavite četvrtu koru, premažite s ostatkom kreme i posipajte mrvicama koje ste napravili od ostatka kora. Kolač možete išarati s malo rastopljene tamne čokolade. Na kraju ga prekrijte folijom i preko noći ostavite u hladnjaku da se stisne. Zatim ga narežite po želji.

Dobar tek!

Pročitajte naš bogati popis recepata za božićne kolače.

Još niste pronašle recept koji ste tražile? 

Inspirirajte se našim popisom od preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Medenjaci Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

U trendu Limunčići Prefini Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept Božićni kolačići zlata vrijedni Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti

Medena pita Medena pita: Recept sa samo dvije kore koji olakšava izradu omiljenog kolača

Krešenti Krešenti: Recept za božićne kolačiće s orasima i čokoladom

Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice

Fritule Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene

Pročitaj još
Pročitaj još