Sastojci za kore:
- 2 velike žlice meda
- 2 jaja srednje veličine
- 100 grama šećera
- 200 grama maslaca
- 4 velike jušne žlice mlijeka
- 1 čajna žličica sode za kolače
- 450 grama glatkog brašna
- prstohvat soli
Sastojci za bijelu kremu:
- 500 ml mlijeka
- 80 grama šećera
- 5 žlica škrobnog brašna
- 200 grama maslaca
Dodatni sastojci:
- pekmez od šljiva
- tamna čokolada za ukrašavanje
Priprema Medene Kate:
- Prvo skuhajte kremu. Odvojite malo mlijeka od potrebne količine i u njemu razmutite škrobno brašno. Ostatak mlijeka stavite na vatru srednje jačine, ubacite šećer i dovedite do vrenja. U tom trenutku ubacite razmućeno škrobno brašno i kuhajte otprilike pet minuta, dok se krema ne zgusne, uz konstantno miješanje. Maknite s vatre, pustite da se ohladi i onda mikserom u kremu umutite maslac sobne temperature.
- Med, šećer, sol, maslac i mlijeko stavite u zdjelu i zatim na laganu vatru. Miješajte dok se svi sastojci ne otope i ne sjedine. Zatim maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi. U veću posudu ubacite brašno, dodajte sodu i napravite malu rupu na sredini. Razlupajte jaja i ubacite ih u brašno i zatim dodajte ohlađenu smjesu. Prvo sve promiješajte kuhačom ili špatulom, a onda zamijesite rukama. Dobit ćete glatko i pomalo ljepljivo tijesto, ali podatno. Ako vam se tijesto previše lijepi za ruke i ne možete rukovati njima, dodajte još malo brašna.
- Tijesto oblikujte u valjak i razdijelite na četiri jednaka dijela. Možete ga i izvagati pa onda ravnomjerno razdijeliti. Svaki dio oblikujte u kuglu i prekrijte prozirnom folijom kako se ne tijesto ne bi sušilo dok valjate kore.
- Stavite kuglu na papir za pečenje, prekrijte drugim papirom i zatim tanko razvaljajte. Odstranite gornji papir, donji s korom prebacite na protvan i pecite između pet do sedam minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Kore moraju lijepo požutjeti tijekom pečenja, a ako ih malo i prepečete, ne brinite jer će ih krema i pekmez omekšati. Sada na isti način razvaljajte preostale kugle i ispecite kore.
- Kada su sve pečene i ohlađene, izmjerite željenu dimenziju i oštrim nožem ili kuhinjskim skalpelom odstranite rubove koji su višak. Njih sameljite u sjeckalici ili jednostavno razmrvite rukama i sačuvajte za ukrašavanje kolača.
- Sada možete slagati kolač. Kremu razdijelite na tri dijela, dva veća i jedan manji za završni premaz. Prvu koru položite na pladanj i premažite kremom. Na to položite drugu koru i premažite pekmezom. Sada slijedi treća kora koju ćete opet premazati bijelom kremom. Na kraju stavite četvrtu koru, premažite s ostatkom kreme i posipajte mrvicama koje ste napravili od ostatka kora. Kolač možete išarati s malo rastopljene tamne čokolade. Na kraju ga prekrijte folijom i preko noći ostavite u hladnjaku da se stisne. Zatim ga narežite po želji.
Dobar tek!
Pročitajte naš bogati popis recepata za božićne kolače.
Još niste pronašle recept koji ste tražile?
Inspirirajte se našim popisom od preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu.