BUndeva je odlična za juhe, njoke i mnoga druga jela, ali također je fantastična u kolačima. S obzirom na to da ima više vrsta bundeva, za ovaj današnji recept preporučamo takozvanu butternut vrstu zbog predivne arome i slatkoće.

 

Sastojci za kolač od bundeve:

  • 30 dag pirea od pečene bundeve
  • 30 dag oštrog brašna
  • 3 velika jaja
  • 15 dag šećera
  • 10 dag maslaca
  • 1 prašak za pecivo

Krema za kolač:

  • 40 dag krem sira
  • 10 dag šećera u prahu
  • mahuna vanilije (ili par kapi arome vanilije)

Priprema kolača od bundeve:

  1. Okrugli kalup premažite maslacem i posipajte brašnom. Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom. Odvojite bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke dodajte u maslac i promiksajte dobro dok se sastojci ne spoje. Dodajte pire od bundeve i promiješajte.
  2. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i istucite snijeg od bjelanjaka. Naizmjenično dodavajte u smjesu s bundevom dok ne potrošite sve sastojke. Miješajte ručno i lagano. Ulijte smjesu u kalup i pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada njegova površina bude čvrsta. Za svaki slučaj provjerite kolač čačkalicom prije nego ga izvadite iz pećnice. Ostavite ga da se ohladi do kraja.
  3. Pripremite kremu. Razrežite mahunu vanilije i nožem iz njezine unutrašnjosti sastružite sjemenke koje ćete potom dodati u sir. Ubacite u posudu i šećer u prahu te miksajte dok sastojke ne povežete u glatku kremu. Kada je kolač hladan, prerežite ga na tri kore.

Trećinu kreme stavite na donju koru i razmažite, poklopite drugom korom na koju ćete staviti drugu trećinu kreme i zatim na vrh stavite treću koru i ostatak kreme razmažite po cijelom kolaču.

Inspirirajte se ostalim jesenskim receptima: 

Ilustracija cheesecakea s bundevom Cheesecake s bundevom: Recept za kremasto savršenstvo koje miriše na jesen Muffini s bundevom Recept za brzinske muffine s fetom i bundevom koji nestaju brže od bučnice Recept za buhtle s jabukama Kakva kombinacija! Recept za buhtle s jabukama koje se ne moraju dugo dizati Uvrnuta čokoladna pita Uvrnuta čokoladna pita: Recept za prefini kolač koji se jede i topao i hladan

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju