Sastojci za kolač od bundeve:
- 30 dag pirea od pečene bundeve
- 30 dag oštrog brašna
- 3 velika jaja
- 15 dag šećera
- 10 dag maslaca
- 1 prašak za pecivo
Krema za kolač:
- 40 dag krem sira
- 10 dag šećera u prahu
- mahuna vanilije (ili par kapi arome vanilije)
Priprema kolača od bundeve:
- Okrugli kalup premažite maslacem i posipajte brašnom. Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom. Odvojite bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke dodajte u maslac i promiksajte dobro dok se sastojci ne spoje. Dodajte pire od bundeve i promiješajte.
- Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i istucite snijeg od bjelanjaka. Naizmjenično dodavajte u smjesu s bundevom dok ne potrošite sve sastojke. Miješajte ručno i lagano. Ulijte smjesu u kalup i pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada njegova površina bude čvrsta. Za svaki slučaj provjerite kolač čačkalicom prije nego ga izvadite iz pećnice. Ostavite ga da se ohladi do kraja.
- Pripremite kremu. Razrežite mahunu vanilije i nožem iz njezine unutrašnjosti sastružite sjemenke koje ćete potom dodati u sir. Ubacite u posudu i šećer u prahu te miksajte dok sastojke ne povežete u glatku kremu. Kada je kolač hladan, prerežite ga na tri kore.
Trećinu kreme stavite na donju koru i razmažite, poklopite drugom korom na koju ćete staviti drugu trećinu kreme i zatim na vrh stavite treću koru i ostatak kreme razmažite po cijelom kolaču.
Ako tražite još ideja za kremaste kolače, tradicionalne slastice, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Inspirirajte se ostalim jesenskim receptima:
Dobar tek!