Mirisna savijača od rogača i čokolade spletena u pletenicu Sandrina je kreacija na provjereni bakin recept za dizana tijesta, koji je podijelila i s nama.

Galerija Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 2 Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 12 Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 11 +9 Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 10

Tko prati kulinarski put gastroblogerice Sandre Rončević zna da je popločen uspomenama koje kroz njezine recepte pričaju priče njezina života. I to toliko živopisno da kroz fotografije i riječi gotovo možemo osjetiti mirise i okuse jela koje sprema. Ovaj put ispričala nam je još jednu gastropriču vezanu uz bakin recept, dolazak proljeća i blagdanske stolove na kojima nikada nije falilo savijača.

Bakine su makovnjače i orahnjače bili velike k'o brana, to uvijek kažemo mi doma, bilo ih je za sve. Njezin recept dijeli se među svima nama u obitelji, ispričala nam je Sandra, koja je taj obiteljski recept za dizano tijesto iskoristila kako bi napravila moderniju verziju savijače – babku s rogačem i mirisnom narančom u manjoj verziji – prigodniju za potrebe njezine male obitelji.

Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 1 Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 1 Foto: Vigor Klaić/Nova Studio

Kao dijete sam zamišljala da je onaj crni dio od maka u bakinoj savijači zapravo čokolada, priznala nam je Sandra, koja je u svojem receptu rogaču dodala tu silno željenu čokoladu iz djetinjstva, a dodatnu aromu ovoj slastici dali su Dolcela bourbon vanilin šećer i Dolcela rum šećer, koji daje aromu ovog pića, ali bez trunke alkohola, pa u ovom kolaču mogu uživati i djeca.

Bakina savijača živi i danas, ali u mojim kreacijama, rekla je Sandra za svoju mirisnu savijaču s rogačem, čokoladom i narančom, čiji je recept podijelila i s nama.

Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 11 Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 11 Foto: Vigor Klaić/Nova Studio

SAVIJAČA OD ROGAČA, ČOKOLADE I NARANČE (BABKA)

Sastojci (za duguljasti kalup za kruh veličine 26 - 28 cm)
Za tijesto:

  • 250 g glatkog pšeničnog brašna
  • 5 g Dolcela suhog kvasca + prstohvat šećera
  • 70 g mlijeka
  • 40 g šećera
  • 3 g soli
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • 30 g maslaca + 80 g maslaca (omekšalog)
  • malo sitno ribane korice naranče

Nadjev:

  • 200 g mljevenog rogača
  • 200 g mlijeka
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žlice džema od naranče ili marelica
  • ostatak ribane korice jedne naranče
  • 40 g šećera
  • 1 Dolcela bourbon vanilin šećer
  • 1 Dolcela rum šećer

Za sirup:

  • 70 g vode
  • 70 g šećera

Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 13 Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 13 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Priprema:

  1. U manju posudu stavite Dolcela kvasac, dodajte mu prstohvat šećera i žličicu brašna, zalijte sa 70 g mlakog mlijeka, promiješajte i ostavite 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da se aktivira.
  2. U posudu za miješenje stavite brašno, šećer, sol, cijelo jaje i jedan žumanjak, malo ribane korice naranče, 30 g maslaca i uzdigli kvas pa električnim mikserom ili ručno umijesite tijesto dok se ne poveže. Potom malo-pomalo, uz stalno miksanje ili miješenje, dodajte preostalih 80 g maslaca te mijesite najmanje 15 minuta, odnosno dok tijesto ne postane podatno, elastično i sjajno.
  3. Tijesto vratite u zdjelu u kojoj ste ga mijesili, prekrijte zdjelu prozirnom folijom i pustite da se diže sat-dva (ovisno o temperaturi prostorije), dok tijesto ne udvostruči volumen.
  4. Napravite nadjev: u zdjelici izmiješajte mljeveni rogač, nasjeckanu čokoladu, šećer,Dolcela bourbon vanilin šećer, Dolcela rum šećer i sitno ribanu koricu naranče. Dodajte pekmez od naranče ili marelice pa sve prelijte uzavrelim mlijekom. Miješajte dok ne dobijete gustu, ujednačenu smjesu (čokolada se mora potpuno otopiti). Ohladite. Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 3 Mirisna babka Sandre Rončević s rogačem i čokoladom - 3 Foto: Vigor Klaić/Nova Studio
  5. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte uzdiglo tijesto u kvadrat veličine otprilike 40 x 30 cm pa ga ujednačeno premažite nadjevom. Potom kraćom stranom tijesto zarolajte u savijaču, koju oštrim nožem po dužini prerežite po pola. Isprepletite u pletenicu pa stavite u pleh za pečenje, koji ste premazali maslacem ili prekrili papirom za pečenje. Ostavite dizati još 45 – 60 minuta na toplom, potom stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C (ventilacija) ili 180 °C (tradicionalno pečenje) i pecite oko 35 - 40 minuta.
  6. Dok se savijača peče, napravite sirup. U manjem lončiću pomiješajte šećer i vodu, zakuhajte i pustite kuhati bez miješanja oko pet minuta, dok se tekućina ne ugusti u sirup. Ohladite.
  7. Pečenu savijaču izvadite iz pećnice, zajedno s kalupom stavite na rešetku i još vruću premažite sirupom (mažite dok ne potrošite sav sirup). Ostavite je u kalupu još 10 – 15 minuta, potom je izvadite i u potpunosti ohladite na rešetki.
  8. Prije služenja obilato je pospite šećerom u prahu pa narežite na deblje šnite i poslužite.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju