Juhe tijekom zime zauzimaju posebno mjesto na našim jelovnicima, griju nas i nakon tanjura ukusne i krepke juhe osjećamo se oporavljeno i ugodno.

No taj nas osjećaj ne vara, juha doista može našem organizmu donijeti puno dobrobiti, posebice nakon što smo neko vrijeme konzumirali težu i masniju hranu.

Povrtne juhe sadrže vrijedne vitamine i minerale koji blagotovorno djeluju na organizam, a usto nam i pomažu unijeti tekućinu i hidrirati nas u danima kada zbog hladnoće nismo toliko žedni.

Recept koji vam donosimo pun je zelenog povrća koje će pomoći pri oporavku vaše crijevne mikroflore te blago i umirujuće djelovati na probavu. Bonus je i to što će povoljno djelovati i na blistavost vašeg tena.

Kako pripremiti ovu lako probavljivu juhu punu antioksidansa i vlakana, pročitajte u nastavku.

Sastojci za juhu od zelenog povrća

  • 1 štapić celera
  • 1 lukovica komorača
  • 1 poriluk
  • 3 ili 4 cvjetića brokule
  • 1 tikvica srednje veličine
  • pola glavice kupusa
  • kurkuma u prahu
  • đumbir u prahu
  • 1 češanj češnjaka
  • pola glavice luka
  • Maslinovo ili ulje po izboru
  • Sol

Priprema juhe od zelenog povrća 

  1. Operite i ogulite tikvicu i narežite ju na manje komade.
  2. Nasjeckajte bijeli dio poriluka na kolutiće, glavici komorača izrežite središnji dio i narežite ju na ploške.
  3. Cvjetiće brokule nemojte sjeckati, već ih samo operite, a štapić celera narežite na manje komade.
  4. Kupus narežite na trakice.
  5. Nasjeckajte luk na sitno.
  6. U loncu na malo maslinovog ulja prepržite cijeli češanj češnjaka. Kad pusti aromu nakon nekoliko minuta, izvadite ga i ubacite luk.
  7. Kad luk postane staklast, stavite u lonac sve povrće, ulijte dovoljno vode da ga prekrije, posolite prema ukusu i kad zakipi, kuhajte na srednjoj vatri dok sve nije kuhano (oko 30 minuta)
  8. Kad je povrće kuhano, dodajte žličicu kurkume i pola žličice mljevenog đumbira.
  9. Juhu izmiksajte štapnim mikserom i poslužite.

Ako ne želite, juhu ne morate miksati, nego ju možete jesti kao bistru povrtnu juhu.

U nastavku pronađite još recepata za juhe i napitke koji će goditi vašemu zdravlju. 

Povrtni čaj Recept za povrtni čaj koji će smanjiti kiselost u tijelu

Juha od kostiju Jeste li znali da je juha od kostiju najbolji prirodni lijek?

Povrtna juha Ručak za 20 kuna: Recept za brzu juhu koja sjajno zasićuje iako ne sadrži ni komadić mesa

Čaj od đumbira i šipka Recept za vrući napitak od đumbira i šipka koji čuva zdravlje i jako je ukusan

Čaj od menete i češnjaka Napitak s kraljem zdravih namirnica koji pomaže kod prehlade i upale grla

Čaj od đumbira Šalica puna zdravlja: Najlakši i najbolji recept za čaj od svježeg đumbira

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju