No taj nas osjećaj ne vara, juha doista može našem organizmu donijeti puno dobrobiti, posebice nakon što smo neko vrijeme konzumirali težu i masniju hranu.
Povrtne juhe sadrže vrijedne vitamine i minerale koji blagotovorno djeluju na organizam, a usto nam i pomažu unijeti tekućinu i hidrirati nas u danima kada zbog hladnoće nismo toliko žedni.
Recept koji vam donosimo pun je zelenog povrća koje će pomoći pri oporavku vaše crijevne mikroflore te blago i umirujuće djelovati na probavu. Bonus je i to što će povoljno djelovati i na blistavost vašeg tena.
Kako pripremiti ovu lako probavljivu juhu punu antioksidansa i vlakana, pročitajte u nastavku.
Sastojci za juhu od zelenog povrća
- 1 štapić celera
- 1 lukovica komorača
- 1 poriluk
- 3 ili 4 cvjetića brokule
- 1 tikvica srednje veličine
- pola glavice kupusa
- kurkuma u prahu
- đumbir u prahu
- 1 češanj češnjaka
- pola glavice luka
- Maslinovo ili ulje po izboru
- Sol
Priprema juhe od zelenog povrća
- Operite i ogulite tikvicu i narežite ju na manje komade.
- Nasjeckajte bijeli dio poriluka na kolutiće, glavici komorača izrežite središnji dio i narežite ju na ploške.
- Cvjetiće brokule nemojte sjeckati, već ih samo operite, a štapić celera narežite na manje komade.
- Kupus narežite na trakice.
- Nasjeckajte luk na sitno.
- U loncu na malo maslinovog ulja prepržite cijeli češanj češnjaka. Kad pusti aromu nakon nekoliko minuta, izvadite ga i ubacite luk.
- Kad luk postane staklast, stavite u lonac sve povrće, ulijte dovoljno vode da ga prekrije, posolite prema ukusu i kad zakipi, kuhajte na srednjoj vatri dok sve nije kuhano (oko 30 minuta)
- Kad je povrće kuhano, dodajte žličicu kurkume i pola žličice mljevenog đumbira.
- Juhu izmiksajte štapnim mikserom i poslužite.
Ako ne želite, juhu ne morate miksati, nego ju možete jesti kao bistru povrtnu juhu.
U nastavku pronađite još recepata za juhe i napitke koji će goditi vašemu zdravlju.