Filmofili s nestrpljenjem iščekuju 96. dodjelu Oscara koja se održava u nedjelju 10. ožujka, ali s istim žarom vesele joj se i ljubitelji mode. Oskarovska noć jedno od najvažnijih modnih događanja u godini, a zvijezde se za nju pomno pripremaju.

Galerija Kristin Davis u haljini Jeana Dessesea Julianna Margulies u haljini Jean Dessesea Anna Friel u haljini Jean Dessesa +10 Gillian Anderson u haljini Jeana Dessesa

I ove godine očekuje nas velik broj zanimljivih modnih izdanja na crvenom tepihu, a među odabranim haljinama sigurno će se naći i neka vintage kreacija.

Posljednjih godina sve više se razgovara o konceptu održive mode i zato zvijezde češće posežu za haljinama iz arhiva modnih kuća, ali i za modelima iz butika s vintage odjećom. Takav je i kultni butik Lily et Cie koji je prije više od 40 godina u Beverly Hillsu otvorila Rita Watnick.

Renee Zellweger na Oscarima 2001. u haljini Jeana Dessesa Renee Zellweger na Oscarima 2001. u haljini Jeana Dessesa (Foto: Profimedia)

Upravo je u tom butiku, prije nego što je to bilo popularno, svoju oskarovsku haljinu 2001. pronašla Renee Zellweger. Američka glumica zablistala je u lepršavoj žutoj kreaciji Jeana Dessèsa, vodećeg dizajnera sredinom prošlog stoljeća.

Odabrala je njegovu tada 42 godine staru drapiranu haljinu i zapravo pokrenula trend vintage kreacija na najvažnijoj svjetskoj dodjeli filmskih nagrada.

Renee Zellweger na Oscarima 2001. u haljini Jeana Dessesa Renee Zellweger na Oscarima 2001. u haljini Jeana Dessesa (Foto: Afp)

Jean Dessès bio je egipatski dizajner koji je svojevremeno odijevao i filmske zvijezde i članice kraljevskih obitelji. Simogne Signoret nosila je njegovu haljinu kada je 1960. primila svog Oscara i tako postala prva Francuskinja koja je osvojila cijenjeni zlatni kipić.

Simone Signoret 1960. na dodjeli Oscara u haljini Jeana Dessesa Simone Signoret 1960. na dodjeli Oscara u haljini Jeana Dessesa (Foto: Profimedia)

Dvije godine kasnije, španjolska kraljica Sofia (tada još princeza) udala se upravo u Dessèsovoj vjenčanici napravljenoj za nju po mjeri.

Španjolska kraljica Sofija udala se u vjenčanici Jeana Dessesa Španjolska kraljica Sofija udala se u vjenčanici Jeana Dessesa (Foto: Profimedia)

Nakon Renee, i druge su zvijezde prigrlile njegove haljine. Tako je i Jennifer Lopez 2006. na Oscarima zablistala u njegovoj kreaciji divne zelene boje, a Kristin Davis nosila je njegovu ružičastu drapiranu haljinu na premijeri filma Seks i grad 2010. godine,

Zavirite u galeriji i provjerite koje su još poznate dame nosila vintage kreacije Jeana Dessèsa.

Jennifer Lopez 2006. na dodjeli Oscara u vintage haljini Jeana Dessesa Jennifer Lopez 2006. na dodjeli Oscara u vintage haljini Jeana Dessesa (Foto: Afp)

Kultna oskarovska haljina Elizabeth Taylor duže od 50 godina skrivala se u kovčegu Elizabeth Taylor i Eddie Fisher na dodjeli Oscara 1961. godine Bob Hope, Elizabeth Taylor i Burt Lancaster na Oscarima 1961. Elizabeth Taylor i Eddie Fisher na dodjeli Oscara 1961. godine +6 Elizabeth Taylor osvojila je svog prvog Oscara 1961.

A smijali su joj se... Haljina Nicole Kidman koja je zauvijek promijenila kriterije crvenog tepiha Nicole Kidman i Tom Cruise na dodjeli Oscara 1997. godine Hvaljena izdanja Nicole Kidman s crvenih tepiha - 2 Hvaljena izdanja Nicole Kidman s crvenih tepiha - 3 +0 Hvaljena izdanja Nicole Kidman s crvenih tepiha - 6

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju