Sol je začin koji zasigurno najviše koristimo dok kuhamo. Jedan je od najstarijih oblika začinjavanja hrane i njezina uporaba je vrlo česta u većini svjetskih kuhinja. Cjenovno nije skupa, a osim za kuhanje, od soli možete imati puno koristi i na brojne druge načine

1. Sprječava stvaranje plijesni na zavjesi za tuš
Sve što trebate je oprati zavjesu za tuš u slanoj vodi odmah nakon kupovine, te se plijesan nikad neće stvoriti.

2. Vraća sjaj bakru
Korištenje soli pri čišćenju bakrenih predmeta odlična je ideja. Pomiješajte začin s octom i brašnom, ili samo dodajte malo limunovog soka soli te trljate podlogu koja je izgubila sjaj.

3. Smanjuje prskanje ulja
Posipajte malo soli u tavicu prije nego što krenete pržiti meso ili ribu jer to će smanjiti prskanje vrućeg ulja.

Od kuhanja i čišćenja do rješavanja problema s mravima i mrazom na prozoru, sol stvarno zaslužuje titulu svestranog začina

4. Uklanja neugodnan miris obuće
Neugodnih mirisa obuće možete se riješiti pomoću stavljanja platnenih vrećica punih soli u par cipela ili tenisica. Ostavite vrećice u obući nekoliko sati i miris bi se do tada trebao poboljšati. Također, sol možete i prosipati unutar svoje obuće, protresti ih te poslije usisati sol.

5. Riješava se mrava
Kako biste se riješili mrava u bočicu natočite mješavinu soli i vode omjera 1:4. Pošpricajte tu otopinu na mjesta gdje vidite da se mravi skupljaju.

6. Sprječava da voće i povrće posmeđi
Ako želite da svježe kriške povrća i voća takve i ostanu, držite ih u posudi punoj slane vode.

7. Uklanja miris luka s ruku
Ulja u češnjaku i luku ostavljaju miris na vašim rukama nakon kuhanja. Toga se možete riješiti na vrlo jednostavan način. Smočite ruke, protrljate ih u cjelosti sa soli, te zatim isperite ruke.

8. Služi kao prirodni osvježivač zraka
Kako biste napravili prirodni osvježivač zraka potrebno vam je pola šalice ili cijela šalica soli te 20 do 30 kapi eterničnog ulja ili ružinih latica. Jednostavno rasporedite sastojke u zdjelici ili posudi i uživajte u novonastalom mirisu u vašem domu.

9. Brzo gasi kuhinjski plamen
Ako vam se zapalila mast u kuhinji, samo nasipajte soli na nju. To će presjeći dotok kisika i ugušiti plamen. Stoga je uvijek dobra ideja imati posudu soli pokraj sebe dok kuhate s masti.

Kad god kuhate s masti uvijek imajte posudu sa soli pokraj sebe

10. Čisti peglu
Kako biste uklonili mrlje s pegle, stavite je na najvišu temperaturu, posipajte malo soli na komad smeđeg papira te s vrućom peglom prođite preko soli i papira.

11. Sprječava mraz na prozorima
Protrljajte unutarnju stranu prozora sa spužvom umočenom u slanu vodu i mraz se neće skupljati. Još jedan način sprječavanja nastanka mraza je da na prozorskoj klupici držite platnenu vrećicu sa soli.

12. Čisti sudoper
Pasta koju čine sok od limuna i sol može se koristiti pri čišćenju sudopera od nehrđajućeg čelika te je vrlo efikasna.

13. Ublažava ugrize komaraca
Kako biste ublažili svrabež koji uzrokuje ugriz komarca navlažite vrh prsta vodom, zatim ga stavite u sol i onda protrljajte prstom po području koje vas svrbi.
 

 

A photo posted by zadovoljna.hr (@zadovoljnahr) on

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju