U posljednjih nekoliko godina pridaje se sve veća pažnja ženskim junakinja u svijetu dječjih knjiga i igračaka, a sada se tome pridružila i igra Tko je ona?

Otkad su Priče za laku noć za mlade buntovnice objavljene 2016. godine, područje izdavaštva i proizvodnje dječjih igara doživjelo je pravi zaokret. Zaslužne žene iz svjetske povijesti, kulture, znanosti, aktivizma, sporta i drugih sfera napokon su se počele približavati djeci od najranije dobi.

Osim što se dogodila prava revolucija s dječjim knjigama, pa smo dobili i hrvatsku verziju „Buntovnica“ u vidu Priča o neustrašivim hrvatskim ženama, sada se ista tematika širi i na društvene igre.

Tu je i Hrvatska dala svoj doprinos pa se prije koju godinu na tržištu pojavila društvena igra s kartama Fierce Women (Strašne žene), koja slavi i promiče doprinos žena u društvu. Nedavno je i tvrtka Hasbro, koja stoji iza popularne igre Monopoly, najavila prvu žensku inačicu te igre u kojoj će glavna junakinja biti gospođica Monopoly, a kupovat će se one stvari koje bez žena ne bi postojale, čime se slave poduzetnice i izumiteljice.

Tome se sada pridružuje i igra uz koju su odrasli mnogi od nas – Pogodi tko? Naime, Zuzia Kozerska-Girard, vlasnica tvrtke Playeress iz Varšave, osmislila je igru naziva Tko je ona?, žensku verziju igre Pogodi tko kako bi i djeci i odraslima približila vrijedne podatke o ženama u povijesti.

Dok smo u originalnoj verziji postavljali pitanja koja su se temeljila isključivo na izgledu prikazanih osoba te smo ih tako eliminirali iz daljnje igre, u ovoj se moraju postavljati pitanja koja su vezana samo za postignuća ovih junakinja. Primjerice, možete postaviti pitanje o tome je li neka od žena dobitnica Nobelove nagrade, je li se bavila fizikom ili kemijom, je li osvajala teniske turnire ili upravljala vlastitim kraljevstvom.

U ovoj igri pitanja za raspoznavanje temelje se na potignućima žena, a ne na vanjskom izgledu.

Od tenisačice Serene Williams, austronautkinje Valentine Tershkove, slikarice Fride Kahlo, aktivistice Malale Yousafzai do znanstvenice Temple Gradin koja je zaslužna za brojne informacije o autizmu i brojnih drugih, ova društvena igra nudi 28 sjajnih priča o ženama bez kojih današnji svijet ne bi bio onakav kakvim ga poznajemo. Svaku od njih prati i kartica na kojoj su opisane temeljne točke njihovih karijera.

Tijekom Kickstarter kampanje ova je društvena igra privukla veliku pozornost, a sama autorica osmislila je i plakate sa strugalicom uz pomoć kojih se otkrivaju citati poznatih žena.

Igra je još uvijek dostupna za narudžbu, a možete birati između drvene verzije u kojoj su portreti žena oslikani izravno na drvo te za nju izdvojiti 555 kuna, te kartonske verzije koja je dostupna već za 88 kuna.

Kartonska verzija dostupna je za 88 kuna Kartonska verzija dostupna je za 88 kuna (Foto: Playeress)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju