Takozvani ugodni kardio jedan je od najnovijih internetskih trendova u svijetu vježbanja. Tjelovježba je osnovni instrument zdravog života, ali ona nije nimalo jednostavna, a posebno je ne bismo stavili u istu rečenicu s riječi ugodno.

Međutim, složni su stručnjaci, mogao bi to biti jedan od najučinkovitijih načina stvaranja zdravih životnih navika – bez forsiranja tijela i duha.

Kao što mu samo ime kaže, ugodni kardio (engl. cozy cardio) zapravo znači raditi kardiovaskularne vježbe, poznate kao kardio trening, na mnogo jednostavniji i lakši način, koji bismo mnogi opisali ugodnim.

Najnoviji trend na društvenim mrežama potiče ljude da stvore sebi savršenu atmosferu i tako odrade trening.

Suprotno sadržaju koji promovira vrlo zahtjevne pokrete, najnoviji trend pokazuje da vježbanje ne mora biti naporno, već da je bilo kakva tjelesna aktivnost odlična za naše psihofizičko zdravlje 

Ugodni kardio podrazumijeva odrađivanje laganog treninga u ugodnoj atmosferi. Primjerice, korištenje svijeće, omiljenog jutarnjeg napitka, slušanje najdraže glazbe ili gledanje filma u pozadini, dok izvodimo jednostavne vježbe, poput hodanja, vožnje (sobnog) bicikla, laganih trbušnjaka ili preskakanja užeta. 

To može biti i hodanje oko zgrade sa slušalicama i najdražom glazbom, trčanje za klincima u vrtu, badminton ili obično dobacivanje lopte, odnosno svaka aktivnost koju smatramo više zabavom nego vježbom. 

Tako se mogu izgraditi održive zdrave navike koje će naposljetku rezultirati konkretnim vježbama i težnji da još više poradimo na sebi.

To nam je potvrdio i Lovro Jambrović, osobni trener i edukator, koji smatra da je to najbolje moguće rješenje za osobe kojima je teško krenuti i koje još nisu stvorile zdrave životne navike.

Iako hodanje na traci u nekoj dobroj atmosferi nije ništa novo, barem za populaciju koja se bavi ovim poslom, šira javnost nove trendove nalazi na društvenim mrežama. I to je pozitivno i korisno.

Takozvani cozy cardio apsolutno je pozitivna stvar koju bih svima preporučio, posebno onima kojima je teško pokrenuti se i odraditi trening. Takav način vježbanja psihički i fizički olakšava situaciju. Bilo kakav kardio odličan je za nas, pa tako i cozy kardio, rekao nam je trener Lovro. 

Glavni cilj ugodnom kardiju jest da vježbanje postane zabavna svakodnevica, a ne mučni zadatak. Taj je trend pokrenula mlada tiktokerica Hope Zuckerbrow objavivši simpatični video u kojemu ustane u pet ujutro, kuha ledenu kavu, pušta romantičnu komediju i kreće na laganu, 40-minutnu šetnju na traci za trčanje.

@hope_zuckerbrow cozy cardio🫶🏻 #fyp #cardio #cozy #weightloss #walkingpad ♬ Blue Moon - Muspace Lofi

Ubrzo su i njezini pratitelji počeli dijeliti videozapise takvog načina vježbanja, a on se preko noći popularizirao.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasli u dobi od 18 do 65 godina svaki tjedan imaju najmanje 150 do 300 minuta aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili najmanje 75 do 150 minuta aerobne tjelesne aktivnosti jakog intenziteta. Ovaj je novi način opuštenog vježbanja zapravo proizišao iz prve preporuke.

CrossFit I bez teretane: Jeste li isprobali Crossfit, popularni trening koji brzo topi kalorije? Hodanje je super aktivnost Što će se dogoditi ako cijeli mjesec budete hodali sat vremena dnevno?

I na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo preporučuju fizičku aktivnost umjerenog intenziteta.

To može biti preskakanje vijače, joga ili ples. Kako bi te aktivnosti pozitivno utjecale na naše zdravlje, trebamo ih izvoditi oko pola sata, barem pet dana u tjednu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju