Na Veliki četvrtak počinje Vazmeno trodnevlje. Pošto se Uskrs naziva najvećim kršćanskim blagdanom, ovo je vrijeme u liturgijskoj godini najznačajnije jer kršćani tada slave otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista.

Vazmeno trodnevlje počinje Misom večere gospodnje, slijedi Vazmeno bdjenje i završava na Veliku subotu. Na Veliki četvrtak ne čuju se crkvena zvona niti orgulje i ovaj dan predstavlja zadnji dan Korizme.

Tri dana prije uskrsa, dakle, ne nazivamo uskrsno trodnevlje, već vazmeno, a u nastavku možete provjeriti odakle dolazi drugi naziv za Uskrs i koje je značenje arhaične riječi Vazam.

Rasprava od tome je li stariji naziv Uskrs ili Vazam (na kajkavskom Vuzem), seže daleko u povijest. Uskrs je nastao od glagola uskrsnuti koji svoje korijene vuče iz staroslavenskog jezika, odnosno riječi krьsnǫti, koja u doslovnom prijevodu znači rasti i razvijati se.

Riječ Uskrs ima više izvedenica – pridjev uskrsni, svršeni glagol uskrsnuti te nesvršeni – uskršavati.

Koje je značenje naziva Vazam?

S druge strane, Vazam ima samo svoj pridjev – vazmeni, a u literaturi stoji kako su u narodu bolje prihvaćene riječi s više izvedenica, stoga je Uskrs zaživio, dok je Vazam ostao poznat tek kao arhaična riječ koja živi u primjerima koje smo spomenuli na početku teksta, objasnio je dr. Dubravko Turalija za Nedjelju, portal Katoličkog tjednika.

Iako su riječ Vazam i Uskrs istoznačnice, Vazam češće koristimo za sveto trodnevlje. Postoji nekoliko teorija kako je nastala riječ Vazam, a najraširenija je ona koja kaže da je nastala od glagola vzeti ili uzeti (meso nakon posta), a postoji i tumačenje da svoj naziv duguje perzijskoj riječi vazma, koja označava kraj zime.

Od mnogobrojnih teorija istaknula se i ona da su Ćiril i Metoda slavenizirali grču riječ Pasha te je tako dobivena riječ Vazam.

Sretan Uskrs!

U nastavku možete pronaći još zanimljivosti o Uskrsu. 

Srijeda prije Uskrsa Zašto je posebna (Velika) srijeda prije Uskrsa? Kukurijek cvjeta krajem zime ili u rano proljeće, često tijekom razdoblja korizme - 10 Kukurijek: Cvijet otmjene ljepote cvjeta tijekom korizme i za Uskrs zablista Cvjetnica Dan koji počinje umivanjem u cvijeću: Znate li zašto se slavi Cvjetnica? Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 4 Gardenija: Cvijet čiji se miris opisuje kao jedan od najposebnijih, a podsjeća na jasminov Šunka i jaja Znate li zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja? Uskrsni doručak Važna tradicija: Zašto je uskrsni doručak toliko poseban? Pisanice Pet legendi o tome zašto bojimo jaja za Uskrs Uskrs i zec Zašto je zec postao simbol Uskrsa?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju