Veliki tjedan, Tjedan muke ili Sveti tjedan jest tjedan koji prethodi Uskrsu i ima veliko značenje u kršćanskoj tradiciji. To je tjedan pripreme za najveći kršćanski blagdan, a svaki dan u ovome tjednu nosi svoju simboliku.

Nakon Cvjetnice, koju nazivamo još i Nedjeljom muke Gospodnje, kad se diljem svijeta održavaju procesije s grančicama masline ili palme, simbolizirajući ulazak Isusa Krista u Jeruzalem, dolaze nam Veliki ponedjeljak i Veliki utorak.

Ti su dani posvećeni promišljanju o Uskrsu i danima koji dolaze i pripremi za velike procesije. U nekim se župama organiziraju molitvena okupljanja, ali u većini Hrvatske ti se dani provode u intimnoj molitvi u krugu obitelji.

Zašto je posebna srijeda prije Uskrsa? 

Nakon toga dolazi Velika srijeda, simbolički kraj korizme, odnosno zadnji dan prije Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote. Na Veliku srijedu obilježava se dan kad je Juda izdao Isusa Krista.

Juda Iškariotski jedan je od najfascinantnijih likova Novoga zavjeta. Teško nam je razumjeti zašto je netko tako blizu Isusu zapravo postao njegovim izdajnikom i svoj život završio na najgori mogući način. Je li biti blizu Isusu dovoljno da čovjek postane svet? piše Hrvatska Katolička mreža.

Dakle, današnji dan, Velika srijeda, zapravo je dan kad bismo trebali razmisliti o svojim postupcima, ciljevima, namjerama i načinu na koji se odnosimo prema drugim ljudima i sebi. 

Trebali bismo se pokajati i čiste duše i srca nastaviti prema važnim danima Velikog tjedna, a na kraju i prema samom Uskrsu.

Po čemu su posebni veliki dani nakon srijede?

Veliki četvrtak označava posljednji dan korizme. Taj dan sudjelujemo na Misi posvete ulja. Veliki petak spomen je na Kristovu smrt. Na taj se dan tradicionalno uvijek postilo. Onda nema svete mise, već samo obredi koji započinju u šutnji i bez pjesme. Velika subota označava pak spomen na Kristov počinak u grobu. Također nema mise, već se održava uskrsno bdjenje, kao spomen na Isusovu muku i smrt.

Sretan Uskrs!

Bijeli ljiljan u Bibliji: Veličanstveni cvijet nastao od Isusovih suza Bijeli ljiljan Bijeli ljiljan Bijeli ljiljan +1 Bijeli ljiljan Sve se svodi na jednu rečenicu: Znate li zašto je jaje simbol Uskrsa? +0 Pisanice

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju