Kako nam se ljeto polako, ali sigurno sve više bliži, s time se povećava i naša želja da se pozabavimo nesigurnostima koje utječu na naše samopouzadnje i dovedemo svoje tijelo u red. Međutim, za mnoge od nas koji volimo tu i tamo sagriješiti kada je u pitanju hrana ili pak nismo od onih koji svakodnevno vježbaju, pokrenuti se može biti teško. Iako promjena načina života nikada nije laka, posebice ako nam vježbanje ne predstavlja užitak, na nama je da to putovanje prema boljem načinu življenja učinimo zabavnijim i ugodnijim.

Swiffer Swiffer Foto: PR

Uz kućanske poslove do zavidne linije
Iako nitko nije obožavatelj kućanskih poslova, ovaj neugodan zadatak lako možemo pretvoriti u pravu tjelovježbu i tako dvije mrske stvari napraviti odjednom. Kako se čišćenje doma često može pretvoriti u cjelodnevnu aktivnost, važno je ograničiti se na 30 minuta dnevno jer ćemo tako posao obaviti temeljitije, a tijelo nećemo forsirati više negoli bismo trebali. Određeni zadaci pokreću određene mišiće, pa tako čišćenje prozora pokreće ruke i ramena, pranje rublja djeluje poput čučnjeva, dok korištenjem čistača podova poput Swiffera koristimo cijelo tijelo. Swiffer je odličan jer početni komplet dolazi s reljefnim vlažnim maramicama koje otapaju prljavštinu te debelim suhim jednokratnim krpicama koje skupljaju svu prašinu, prljavštinu i dlake. Tako ćemo s ovim čistačem podova prvo proći vlažnim maramicama kako bismo očistili pod od nečistoće, a potom sve ponovili i sa suhim krpama, što znači i da ćemo napraviti dvostruko više koraka po stanu. Upravo se hodanjem topi najviše kalorija, zbog čega će nam ova aktivnost postati sve draža jer svoju dnevnu dozu kardiovježbi možemo odraditi iz udobnosti svoga doma.

Plesom do figure iz snova
Vježbanje 30 minuta dnevno dovoljno je da bismo pokrenuli svoje tijelo i stvorili rutinu uz koju ćemo kroz nekoliko mjeseci doći do zadanog cilja. No ponekad čak i 30-minutnu vježbu može biti teško odraditi kada u njoj ne uživamo. Iako vježbe snage ne možemo zamijeniti zabavnijom alternativom, kardiovježbe itekako možemo, i to plesom. U plesu koristimo svaki dio tijela i aktiviramo mišiće za koje možda nismo niti znali da postoje, dok se istovremeno kalorije tope kao od šale. Sve što trebamo napraviti jest upaliti latino-hitove i zaplesati u ritmovima salse, sambe, rumbe ili cha-cha-cha. Za osnovne korake nam partner nije niti potreban, a ako nam baš zatreba, uvijek možemo ugrabiti neki od predmeta iz kućanstva – metlu, partviš ili ranije spomenuti Swiffer, koji će zamijeniti plesnog partnera i pomoći nam da savladamo čak i teže korake.

Igra s djecom umjesto tjelovježbe
Djeca su puna energije koju trebaju potrošiti, a neke od dječjih igara poput igre skrivača, lovice, policajca i lopova su najbolji načini da se to učini. Baš u te igre možemo se uključiti i mi kao roditelji jer, osim što će naši mališani biti sretni, naše tijelo će nam na tome biti zahvalno jer smo ga odlučili aktivirati. Takav napor lako može zamijeniti kardiovježbe, a s obzirom na to da je druženje s našim najmilijima uvijek zabavno, nećemo biti niti svjesni koliko je vremena u igri prošlo. Ako smo od onih koji imaju malo stariju djecu, tada se možemo okušati u videoigrama koje zahtijevaju od nas kretanje u prostoru ili se pak odlučiti na neku od aktivnih društvenih igara poput Twistera, koji će tjerati naše tijelo izvan granica.

Vježbanje ne mora nužno biti dosadno ili naporno jer ga na razne načine možemo učiniti zabavnijim bilo kroz igru, ples ili nešto treće. Ono što je važno jest pronaći motivaciju i odrediti cilj koji želimo postići, a potom na njemu raditi pokrećući tijelo kroz razne aktivnosti uz koje će vrijeme proletjeti u trenu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom P&G po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju