Osim što su toliko ukusne da u trenu mogu obogatiti baš svaki obrok, gljive je vrlo zdrava u hranjiva namirnica koja bi se svako toliko trebala naći na vašem tanjuru. Naime, samo 80 grama gljiva sastavom može zamijeniti jedan dnevni obrok voća i povrća. Želite li maksimalno uživati u ovom povrću donosimo sve što trebate znati o gljivama te kako ih čistiti i pripremati

Kao prirodni izvor vitamina B5, koji tijelu daje snagu i izdržljivost ova je namirnica kao stvorena za osobe koje žive užurbanim načinom života. Isto tako gljive su nisko kalorične te su idealne za sve koji na zdrav način žele izgubiti pokoji kilogram viška. No baš kao i svaku drugu namirnicu i gljive treba znati pravilno očistiti i pripremiti za jelo.

NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI:
- Gljive su prirodni izvor velike količine vitamina (B1, B2, C i D) i minerala (kalij, željezo, cink, kalcij).

- Prepune su vitamina B5 koji tijelu pomaže da apsorbira i maksimalno iskoristi energiju iz hrane koju pojedemo.

- Gljive imaju vrlo nisku kalorijsku vrijednost i sadrže malo masnoća te su samim time izvrstan, zdravi saveznik kod mršavljenja.

- Gljive najbogatije proteinima su šampinjoni i vrganji i time konkuriraju mesu.

- Gljive su prirodan izvor folne kiseline koju je vrlo teško nadoknaditi prirodnim putem.

Kao prirodni izvor vitamina B5, koji tijelu daje snagu, gljiva je namirnica kao stvorena za osobe koje žive užurbanim načinom života

>> Gordon Ramsay: Najfinija kajgana gotova u 4 minute

ČIŠĆENJE GLJIVA:
- Svježe gljive nikako ne smijete prati u vodi jer je one upijaju poput spužve te na taj način gube nutritivne vrijednosti i mogu postati gnjecave.

- Nabavite posebnu spužvicu ili četkicu za čišćenje gljiva ili ih grubom kuhinjskom krpom dobro istrljajte dok ne uklonite sve tragove zemlje.

PRIPREMA GLJIVA ZA KUHANJE:
- Ne bacajte stabljiku već je dobro obrišite i izrežite po dužini na pola.

- Za gulaše i dinstanje klobuk narežite na polovice i četvrtine. Tako će ostati sočni i puni okusa, poput komadića mesa.

- Za omlet, rižoto ili umaku s tjesteninom narežite ih na tanke šnite kako bi se lakše i bolje povezali s umakom ili ostatkom namirnica.

>> Dijeta s gljivama: Otopite masne naslage uz pun želudac

KUHANJE GLJIVA
- Gljive uvijek pecite na prethodno dobro zagrijanoj masnoći. Preporuka su maslac ili maslinov ulje što će im dati dodatni okus.

- Želite li da se gljive tijekom kuhanja zapeku i time pojačaju ukus i miris pripremajte ih u velikoj tavi kako ne bi bile nagurane te kako bi voda koju puste mogla ispariti.

- Tijekom pečenja gljive nemojte previše prebirati po tavi. Ostavite ih da se peku dok ne poprime smećkastu pečenu boju te ih samo kratko kuhačom okrenite kako se ne bi 'ulovile' za dno tave.

- Nakon što ih prepržite na tavi s njima možete učiniti što vas je volja. Dodajte jaje, špek i povrće, obogatite ih češnjakom i umakom od rajčice ili vrhnja za kuhanje te uživajte u bogatom okusu i zdravom obroku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju