Netolerancija (intoleracija) na laktozu je nemogućnost ili smanjena sposobnost probave mliječnog šećera – laktoze, najzastupljenijeg ugljikohidrata u mlijeku, zbog nedostatka crijevnog enzima laktaze. Laktaza se prirodno nalazi u tankom crijevu i razgrađuje laktozu na jednostavnije lakše probavljive šećere – glukozu i galaktozu. Manjak laktaze može se ispoljiti na dva načina: kao nedovoljna količina laktaze (hipolaktazija) ili kao potpuni nedostatak laktaze u crijevu (alaktazija).

Zbog manjka enzima laktaze, nerazgrađena laktoza dolazi u debelo crijevo gdje služi kao hrana bakterijama. U neprobavljenom obliku potiče nakupljanje tekućine i elektrolita, a djelovanjem bakterija dolazi do oslobađanja plinova (metana, ugljičnog dioksida), čija su posljedica nadutost i bol u trbuhu često popraćena proljevom.

Ljudi ponekad miješaju netoleranciju na laktozu s alergijom na mlijeko. Međutim, alergija na kravlje mlijeko reakcija je imunološkog sustava na bjelančevine mlijeka, dok je netolerancija na laktozu problem probavnog sustava koji nastaje zbog manjka laktaze. Alergija na kravlje mlijeko najčešće se pojavljuje u prvoj godini života, dok se netolerancija na laktozu javlja češće u odrasloj dobi.

Simptomi
Netolerancija na laktozu očituje se bolovima u trbuhu uz pojavu nadutosti, grčeva, učestalih vjetrova te proljeva.

Iako netolerancija na laktozu nije opasna za zdravlje, probavne smetnje koje ona izaziva utječu na kvalitetu života. Tijekom duljeg razdoblja, može doći do neadekvatne apsorpcije ugljikohidrata, ali i ostalih hranjivih tvari

Simptomi se najčešće javljaju 30 minuta do 2 sata nakon konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu. Intenzitet simptoma varira od osobe do osobe i ujedno ovisi o količini unesene laktoze, stupnju aktivnosti laktaze te o vrsti unesene hrane koja sadrži laktozu.

Iako netolerancija na laktozu nije opasna za zdravlje, probavne smetnje koje ona izaziva mogu uvelike utjecati na kvalitetu življenja. Tijekom duljeg razdoblja, može doći do neadekvatne apsorpcije ugljikohidrata, ali i ostalih hranjivih tvari. S obzirom da osobe netolerantne na laktozu slabije konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, nerijetko im nedostaje kalcij i vitamin D.

Stoga je uz unos mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze, potrebno povećati konzumaciju ribe, tamnozelenog lisnatog povrća, jaja, obogaćenih žitarica ili dodataka prehrani, zahvaljujući čemu će se, uz redovitu tjelesnu aktivnost, očuvati fleksibilnost i čvrstoća kostiju te tako smanjiti rizik od osteoporoze.

Dijagnostika
Da bi se utvrdila netolerancija na laktozu potrebno je posavjetovati se s liječnikom, koji će na temelju simptoma, medicinske povijesti i pregleda predložiti daljnje korake. Liječnik može prvo preporučiti eliminacijsku dijetu, odnosno eliminiranje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane na kraće vremensko razdoblje kako bi se utvrdilo hoće li se simptomi povući. Da bi se prikupile dodatne informacije, ponekad je potrebno provesti i neke testove.

Metode za utvrđivanje netolerancije laktoze, koje mjere sposobnost razgradnje laktoze u crijevima, uz već spomenutu eliminacijsku dijetu, su:

• Izdisajni test vodika
• Test s mlijekom
• Test glukoze u krvi
• Biopsija tankog crijeva
• Molekularne metoda

Samodijagnoza intolerancije laktoze se ne preporuča. Čak svaka treća osoba koja smatra da ima intoleranciju laktoze je zapravo nema. Izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane može imati negativne posljedice povećavajući rizik od prijeloma i osteoporoze u budućnosti.



Laktoza je prisutna u mlijeku kao i u drugim mliječnim proizvodima poput, jogurta, mliječnih deserata, sireva i sirnih namaza.

Valja pripaziti jer se laktoza skriva i u sastavu pojedinih proizvoda kao što su:
• kruh i peciva
• procesirane žitarice koje najčešće konzumiramo za doručak
• instant juhe
• umaci za salate
• grickalice
• mesne prerađevine (hrenovke, naresci)
• industrijski pripremljene smjese za vafle, palačinke, kekse i kolače
• slatkiši

Laktoza se koristi i kao punilo u 20 posto lijekova, receptnih i bezreceptnih (npr. antacidi) te u kontracepcijskim pilulama.
Kako biste bili sigurni da laktoza nije sadržana u pojedinom proizvodu najbolje je provjeriti deklaraciju.

Savjeti za prehranu
Simptomi nepodnošenja laktoze mogu se umanjiti promjenama prehrambenih navika, a to najčešće podrazumijeva zamjenu običnog mlijeka i mliječnih proizvoda s posebnim mlijekom sa smanjenim udjelom laktoze ili bez laktoze. Većina osoba s netolerancijom na laktozu može podnijeti određenu količinu laktoze u hrani.

Postepeno uvođenje malih količina mlijeka ili mliječnih proizvoda može pomoći nekim osobama da se naviknu na laktozu i da se simptomi ublaže. Često, osobe bolje podnose mlijeko ili mliječne proizvode kada ih uzimaju postepeno tijekom obroka i dana.

Imate probleme koje nismo spomenuli ili dodatno pitanje vezano za netoleranciju na laktozu? Postavite svoja pitanja prof.dr.sc. Željku Krznariću koji će svakog utorka na odgovoriti na odabrana pitanja. Ovdje možete postaviti svoje pitanje.

Saznajte više o netoleranciji na laktozu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju