Džem od šljiva s rumom: Stari recept koji ne izlazi iz mode

Podijelite na

Džem od šljiva mnogima je najdraži slatki voćni namaz koji s kruhom i putrom čini savršeni doručak, a na palačinkama odličan domaći desert ili slatki međuuobrok. Dobar stari bakin recept od šljiva obogatili smo jednim mirisnim sastojkom koji priziva jesen, kolače i Jacka Sparrowa - rumom

Autor : Anja Brajt Objavljeno: 21.9.2013 / 11:12

Sastojci:
• 1 kg opranih i očišćenih šljiva
• 500 g šećera (ili po okusu)
• 30 – 50 ml ruma (ili po okusu)

Postupak:

Svježe šljive operite i izvadite im koštice. Premjestite ih u lonac s debljim dnom i stavite na srednje jaku vatru. U ovoj fazi miješajte šljive da se ne zalijepe za površinu lonca.

"Dobar stari bakin recept od šljiva obogatili smo sastojkom koji priziva jesen, kolače i Jacka Sparrowa"

Šljive će ubrzo početi puštati sok i tada ih možete samo povremeno miješati i kuhati na laganoj ili srednje jakoj vatri, važno je da smjesa stalno lagano vrije.

Kada se šljive u potpunosti raspadnu, dodajte šećer. Nastavite kuhati da višak tekućine od šljiva ispari, da džem zgusne i da se svaka kožica šljive stisne. Tada dodajte rum – 30 ili 50 ml. Prokuhajte još minutu – dvije da alkohol ispari i da ostane samo fin miris.

Provjera je li džem gotov:
stavite žlicu džema na tanjurić i pričekajte da se ohladi. Ako ohlađen džem više nije tekuć nego gust, sporo se razlijeva – tada je gotov.

>> Recept za najfinije mekane palačinke

Spremanje džema
Staklenke operite. Uključite pećnicu na 100°C (po mogućnosti na opciju: ventilator) i mokre staklenke i čepove stavite u pećnicu.

Ostavite ih otprilike 20 minuta – staklenke će se osušiti i dezinficirati. Vrući džem spremajte u vruće staklenke i odmah čvrsto zatvorite. Staklenke držite u zagrijanoj, ali isključenoj pećnici sve dok se ne ohlade.

Zatim ih spremite na suho i tamno mjesto. Nakon otvaranja, džem držite u frižideru dok ga ne iskoristite u potpunosti.

Savjeti:

- Voda se u džem ne mora dodavati (čak ni u početku) jer je voće puno tekućine. U početnoj fazi samo pripazite da se voće ne zalijepi za površinu lonca.
- Šećer se dodaje na sredini kuhanja kako bi džem zadržao lijepu, svjetliju boju.
- Možete dodati i više ili manje šećera – ovisi o okusu. Provjerite je li vam dovoljno ili premalo slatko tako da izvadite malo džema na tanjurić i pričekate da se ohladi – tada ćete moći procijeniti je li dovoljno sladak. 
- Rum također možete dodati po okusu, a možete ga i izostaviti ili staviti, recimo, brandy.

Još slasnih i slatkih recepata možete pronaći na blogu Sweetheart.

 

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se