Džem od šljiva mnogima je najdraži slatki voćni namaz koji s kruhom i putrom čini savršeni doručak, a na palačinkama odličan domaći desert ili slatki međuobrok. Dobar stari bakin recept od šljiva obogatili smo jednim mirisnim sastojkom koji priziva jesen, kolače i Jacka Sparrowa - rumom.

 

Sastojci za džem od šljiva:

  • 1 kg opranih i očišćenih šljiva
  • 500 g šećera (ili po okusu)
  • 30 – 50 ml ruma (ili po okusu)

Postupak - džem od šljiva:

  1. Svježe šljive operite i izvadite im koštice. Premjestite ih u lonac s debljim dnom i stavite na srednje jaku vatru. U toj fazi miješajte šljive da se ne zalijepe za površinu lonca.
  2. Šljive će ubrzo početi puštati sok i tada ih možete samo povremeno miješati i kuhati na laganoj ili srednje jakoj vatri, važno je da smjesa stalno lagano vrije.
  3. Kada se šljive u potpunosti raspadnu, dodajte šećer. Nastavite kuhati da višak tekućine od šljiva ispari, da džem zgusne i da se svaka kožica šljive stisne. Tada dodajte rum – 30 ili 50 ml. Prokuhajte još minutu-dvije da alkohol ispari i da ostane samo fin miris.


Provjera je li džem gotov:
stavite žlicu džema na tanjurić i pričekajte da se ohladi. Ako ohlađeni džem više nije tekuć, nego gust i sporo se razlijeva – tada je gotov.

Spremanje džema od šljiva:

  • Staklenke operite. Uključite pećnicu na 100 °C (po mogućnosti na opciju: ventilator) i mokre staklenke i čepove stavite u pećnicu.
  • Ostavite ih otprilike 20 minuta – staklenke će se osušiti i dezinficirati. Vrući džem spremajte u vruće staklenke i odmah čvrsto zatvorite. Staklenke držite u zagrijanoj, ali isključenoj pećnici sve dok se ne ohlade.
  • Zatim ih spremite na suho i tamno mjesto. Nakon otvaranja džem držite u frižideru dok ga ne iskoristite u potpunosti.

Savjeti:

- Voda se u džem ne mora dodavati (čak ni u početku) jer je voće puno tekućine. U početnoj fazi samo pripazite da se voće ne zalijepi za površinu lonca.

- Šećer se dodaje na sredini kuhanja kako bi džem zadržao lijepu, svjetliju boju.

- Možete dodati i više ili manje šećera – ovisi o okusu. Provjerite je li vam dovoljno ili premalo slatko tako da izvadite malo džema na tanjurić i pričekate da se ohladi – tada ćete moći procijeniti je li dovoljno sladak. 

- Rum također možete dodati po okusu, a možete ga i izostaviti ili staviti, na primjer, brendi.

Još slasnih i slatkih recepata možete pronaći na blogu Anja kuha

Inspirirajte se ostalim receptima sa šljivama: 

Knedle od šljiva Brze knedle sa šljivama: Jednostavan recept za koji vam ne treba krumpir Savijača sa šljivama Brza i slasna: Recept za savijaču sa šljivama zbog koje ćete još više žaliti za ljetom Kolač sa šljivama Ne može lakše: Gotov za čas - recept za brzi kolač sa šljivama

Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju