Zeleni egzotični plod čija cijena od 10 kuna po komadu je čest razlog zašto avokado zaobilazimo od stavljanja u košaricu vrijedan je svake lipe. Naime od samo jednog avokada možete pripremiti namaz, ukusnu salatu i poznati guacamole umak i ono najvažnije tijelo opskrbiti neopisivom količinom zdravih sastojaka zbog kojih je avokado uvršten u jednu od najzdravijih namirnica svijeta.


1. Mononezasićene masti i omega 3 masne kiseline
- avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu koje su učinkovite u smanjenju lošeg (LDL) kolesterola, dok istovremeno povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.
Jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina čini 59% ukupnog sadržaja masnoća u avokadu,

>>4 slasna umaka koji vole naše tijelo

2. Folna kiselina - ili vitamin B9 jedan je od 8B vitamina koji tijelu pomažu hranu pretvoriti u energiju, iznimno je važan za zdravlje kože, kose i jetre. Folna kiselina ključna je za pravilno funkcioniranje mozga i ubrzan rast stanica što je posebno važno tijekom perioda brzog rasta i diobe stanica, kao što su rano djetinjstvo i trudnoća. Folna kiselina je također bitna za metabolizam homocisteina i pomaže u održavanju normalne razine ove aminokiseline povezane sa srčanim bolestima.

Avokado obiluje vlaknima koji su svakodnevnoj prehrani nužni za reguliranje probave i kao zaštita probavnog sustava

>>5 super moći grickalice koju morate češće jesti

3. Lutein - ovo je karotenoid (prirodni pigment) koji štiti od određenih vrsta raka, te smanjuje rizik od makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće u odraslih osoba od 65 godina. Djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake i smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.

Avokado sadrži 3 puta više luteina nego druge druge vrste povrća i voća.

4. Oleinska kiselina i kalij - obje od ovih hranjivih tvari također pomažu u snižavanju kolesterola i smanjuju rizik od visokog krvnog tlaka. Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je željeza, bakra, fosfora i magnezija.

5. Ulje iz ploda avokada sprečava djelovanje slobodnih radikala, opasnih molekula koje oštećuju tjelesne stanice i uzrokuju prijevremeno starenje te nastanak brojnih bolesti. Antioksidansi iz avokada jedini uklanjaju slobodne radikale iz pogonskog dijela stanice.

7. Avokado obiluje vlaknima koji su u svakodnevnoj prehrani nužni za reguliranje probave i kao zaštita probavnog sustava jer snižavaju rizik od hemoroida i divertikularne bolesti. Vlakna pomažu kod regulacije težine jer zahtijevaju više žvakanja, vežu vodu na sebe, povećavaju volumen i duže se zadržavaju, što daje osjećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja, a nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost.

PRIPREMA AVOKADA ZA SVAKODNEVNO KONZUMIRANJE:

Svjež kao međuobrok
Najlakši način pripreme avokada je da ga prerežete na pola pospete nekim od omiljenih biljnih začina ili javorovim sirupom i jedete ga svježeg za međuobrok.

Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je željeza, bakra, fosfora i magnezija

U salatama ili kao preljev
Nasjeckajte avokado i dodajte ga u salatu ili ga koristite kao preljev na jednostavan način da ga zgnježite i dodate malo jogurta te začina u njega, dobro izmiješate i prelijete preko, primjerice, kuhane riže.

Kao namaz
Zgnječite avokado i dodajte samo par omiljenih blagih začina poput soli i para te limunovog soka te ga koristite kao namaz na prepečenom kruhu umjesto mlasaca ili krem sira.

Guacamole umak
Najpoznatiji meksički umak guacamole priprema se od avokada, izvrstan je uz tortilje i čips, a jednostavan za pripremu. Ukoliko niste veliki ljubitelj svježeg avokada svakako morate isprobati ovaj slastan umak za koji donosimo recept.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju