Na listi najzdravijih namirnica najčešće pronalazimo koštunjavo voće od kojeg su najpopularniji orasi i bademi, pri čemu je njihov 'rođak' pistacijo nepravedno zanemaren. Mali zeleni plod naime moćan je saveznik u ubrzavanju metabolizma, veliki neprijatelj lošeg kolesterola i značajan pomagač u usporavanju starenja

Mali zeleni plod skriven ispod tvrde uvijek napola otvorene ljuske u sebi krije prednosti za naše zdravlje zbog kojih pistacijo  zaslužuje važno mjesto svakodnevnoj prehrani.

>>U samo nekoliko zalogaja do ravnog trbuha

>>3 vrste grickalica za uživanje bez grižnje savjesti

1. Konzumiranje pistacija za samo nekoliko tjedana snižava loš kolesterol do 20 posto, za što je odgovorna velika količina antioksidansa luteina kojom mali zeleni plod obiluje.
Naime antioksidansi sprječavaju prodiranje kolesterola do stjenki krvnih žila, a time i uzrokovanje upale.

Pistacijo je najzdravija grickalica koja ubrzava metabolizam, uništava loši kolesterol i usporava starenje



2. Pistacijo je odličan izvor vlakana, u samo 100 grama nalazi se 10.3 grama dijetalnih vlakana koji su presudni u ubrzavanju metabolizma i olakšavanju problema s probavom.

>>5 namirnica koje možete jesti u neograničenim količinama

3. Regulator razine šećera u krvi
Šalica pistacija sadrži čak  60% preporučene dnevne doze fosfora. Osim što ovaj mineral razbija proteine u amino kiseline, fosfor pospješuje i toleranciju na glukozu.

4.  Da pistacijo povećava seksualnu moć muškaraca pokazala je jedna studija tijekom koje je dokazano kako svakodnevna konzumacija pistacija povećava seksualnu moć muškaraca za čak 51 posto za što su odgovorne esencijalne masne kiseline. One naime pomažu kod proizvodnje seksualnih hormona i povećavaju dotok krvi u genitalije.

5. Pistacijo je rekorder među orašastim proizvodima prema sadržanoj velikoj količini antioksidansa koji su ključni za obnovu stanica tijela i zbog kojih je pistacijo prozvan prirodnim botoksom. Pet do deset pistacija dnevno preporuča se u borbi protiv bora.

Savjet:
Budući da 10 dkg pistacija sadrži čak 542 kalorije ovu ovu grickalicu valja konzumirati s mjerom. U tomu će vam pomoći jednostavn trik: prilikom kupnje uvijek birajte neočišćene pistacije jer ćete prilikom otvaranja svakog ploda imati vizualni znak koliko ste ih već pojeli.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju