Izgled lijepih i njegovanih ruku često narušavaju zanoktice - male neugodne i bolne kožice koje se nalaze oko nokta i koje nastaju kao posljedica upalnih procesa. Osim neuglednog izgleda zanoktice povećavaju razvoj infekcija oko nokta, stoga je briga o njima nužna. Donosimo dva jednostavna recepta za izradu kreme koja će vam nakon par nanošenja pomoći u borbi protiv nepoželjnih kožica

Prvi korak do uspješnog uklanjanja zanoktica je riješiti se grozne navike grickanja noktiju koja je česti uzročnik upalnih procesa zbog kojih nastaju zanoktice. Osim toga suhi i hladni zrak kao i agresivna sredstva za čišćenje drugi su na ljestvici krivaca nastanka neugledne kožice.

Shea maslac, glina i lavanda tri su najučinkovitija borca protiv upornih zanoktica

>>Grickanje noktiju: 7 rješenja za ružnu naviku

Pri uklanjanju zanoktica pomoći će vam naša dva recepta koja možete napraviti sami i za koje vam je potrebno nekoliko jednostavnih sastojaka.

1. KREMA ZA OMEKŠAVANJE ZANOKTICA

Sastojci:
- 1 žličica prirodne gline
- 1 žličica maslinovog ulje
- 3 kapi eteričnog ulja lavande

>>5 iritantnih tegoba koje iscjeljuje lavanda

Priprema kreme za omekšavanje zanoktica:
Sve sastojke miješajte žlicom dok ne dobijete homogenu masu. Kremu pospremite u sterilnu staklenku. Svaki dan barem jednom umasirajte malu količinu kreme u nokte i kožicu oko njih kako bi je omekšali i pripremili za uklanjanje.

2. KREMA ZA DUGOROČNO UKLANJANJE PROBLEMA SA ZANOKTICAMA

Sastojci: 
- 0,5 grama kakao maslaca
- 1,5 gram Shea maslac
- 1 žličica biljnog glicerina
- 1/ 2 žličice ulja vitamina E
- 10 kapi eteričnog ulja limuna

Priprema:
U lonac s kipućom vodom uronite posudu u koju ste stavili kakao maslac i Shea maslac te lagano miješajte dok se ova dva sastojka ne rastope. Ohladite smjesu do srednje temperature i dodajte u nju preostale sastojke, dobro izmiješajte i pohranite u sterilnu staklenku.

Kremu čuvajte u hladnjaku i koristite ju svakodnevno prije spavanja na način da malu količinu utrljate u kožicu. Namazane ruke zaštitite pamučnom rukavicom kako bi se preko noći kožica oko noktiju oporavila i nahranila zdravim sastojcima iz kreme.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju