U nastojanju da liniju dovedemo do savršenstva najčešće posežemo za gotovim pripravcima koji obećavaju brzo i učinkovito mršavljenje. No bogatstvo plodova koji jamče zdravlje i dobar izgled nalazi se gotovo na svakom uglu. Sezona je kestena, mandarina i bundeva, namirnica koje osim zdravlja garantiraju i prirodno mršavljenje

1. KESTEN
Sezona smeđih plodova čijim mirisima koji se šire iz pećnica je teško odoljeti svakako su kesteni. Ova namirnici spada u red orašastih plodova, od kojih se razlikuje nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedina je koja sadrži vitamin C.

Kesten posjeduje veliki energetski kapacitet zbog bogatstva škrobom zbog čega predstavlja dobar izbor za sve osobe koje paze na dobru liniju.

Nar na prirodan način smanjuje mogućnost tijela za pohranjivanje masnoća



2. PROKULICE

Kuglice kelja pupčara zimske su čuvarice zdravlja bogate vitaminima i mineralima, a zbog male količine kalorija spadaju među dijetetske namirnice. 100 grama prokulica sadrži samo 43 kalorije što je jednako kalorijskom sastavu polovice jedne banane.

>>Koje to namirnice ravnaju trbuh?

Ova namirnica s jedinstvenim sastavom bogata je vitaminima C, A, B kompleksa, folne kiseline, magnezija i kalcija. Osim hranjivih tvari prokulica oduševljava i bogatstvom zaštitnih čimbenika, sulforafan i indol-3- karbinol tvari su koje djeluju protuupalno i antikancerogeno. Kako prokulica ne bi izgubila hranjive  vrijednosti preporuča se kuhanje do 6 minuta.

3. BUNDEVA

Sam spomen na ovu hranjivu namirnicu najčešće nas asocira na jesen, a titulu kraljice jeseni bundeva svakako zaslužuje. Njezino lako probavljivo meso sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama. Bogatstvo složenim ugljikohidratima pomaže u održavanju stabilnosti razine šećera u krvi, posebno je bogata beta karotenom, vitaminima C, E i B skupine.

>>5 vrsta zdrave hrane koju treba izbjegavati prije vježbanja

Ubrane bundeve mogu ostati svježe i do godinu dana tijekom kojih nutritivne vrijednosti ostaju netaknute. Kako bi sačuvala što više hranjivih vrijednosti preporučuje se jednostavno bundevu ispeći u pećnici.

Bogatstvo vitaminom C potiče topljenje masnoća te pomaže tijelu u proizvodnji I-karnitina, tvari koja također ubrzava metabolizam

4. NAR
Bogatstvo ovog ploda u posljednje vrijeme posebice se ističe zbog niza važnih antioksidansa koje sadrži, a koji su primarni u zaštiti organizma od slobodnih radikala. No osim njih nar obiluje folnom kiselinom, vitaminima, vlaknima, dok je s druge strane siromašan kalorijama.

Nar je namirnica od koje se mršavi jer smanjuje mogućnost  pohranjivanja masnoća u tijelu. Najbolje ga je  jesti svježeg zajedno sa sjemenkama, a izvrstan je kao dodatak pečenju i salatama.

5. MANDARINA
Po svom sastavu mandarina je slična svojoj starijoj sestri naranči što znači kako obiluje vitaminima C i B, kalcijem, magnezijem, cinkom i kalijem. Ova slatka voćka hidratizira kožu i čini ju blistavom, a možete ju jesti u neograničenim količinama ravnomjerno raspoređenim tijekom dana.

Bogatstvo vitaminom C potiče topljenje masnoća te pomaže tijelu u proizvodnji I-karnitina, tvari koja također ubrzava metabolizam. Počastite sebe i druge ovom vrijednom voćkom u kojoj barem sada možemo uživati do mile volje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju