1. KESTEN
Sezona smeđih plodova čijim mirisima koji se šire iz pećnica je teško odoljeti svakako su kesteni. Ova namirnici spada u red orašastih plodova, od kojih se razlikuje nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedina je koja sadrži vitamin C.
Kesten posjeduje veliki energetski kapacitet zbog bogatstva škrobom zbog čega predstavlja dobar izbor za sve osobe koje paze na dobru liniju.
![]()
Nar na prirodan način smanjuje mogućnost tijela za pohranjivanje masnoća
2. PROKULICE
Kuglice kelja pupčara zimske su čuvarice zdravlja bogate vitaminima i mineralima, a zbog male količine kalorija spadaju među dijetetske namirnice. 100 grama prokulica sadrži samo 43 kalorije što je jednako kalorijskom sastavu polovice jedne banane.
>>Koje to namirnice ravnaju trbuh?
Ova namirnica s jedinstvenim sastavom bogata je vitaminima C, A, B kompleksa, folne kiseline, magnezija i kalcija. Osim hranjivih tvari prokulica oduševljava i bogatstvom zaštitnih čimbenika, sulforafan i indol-3- karbinol tvari su koje djeluju protuupalno i antikancerogeno. Kako prokulica ne bi izgubila hranjive vrijednosti preporuča se kuhanje do 6 minuta.
3. BUNDEVA
Sam spomen na ovu hranjivu namirnicu najčešće nas asocira na jesen, a titulu kraljice jeseni bundeva svakako zaslužuje. Njezino lako probavljivo meso sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama. Bogatstvo složenim ugljikohidratima pomaže u održavanju stabilnosti razine šećera u krvi, posebno je bogata beta karotenom, vitaminima C, E i B skupine.
>>5 vrsta zdrave hrane koju treba izbjegavati prije vježbanja
Ubrane bundeve mogu ostati svježe i do godinu dana tijekom kojih nutritivne vrijednosti ostaju netaknute. Kako bi sačuvala što više hranjivih vrijednosti preporučuje se jednostavno bundevu ispeći u pećnici.
![]()
Bogatstvo vitaminom C potiče topljenje masnoća te pomaže tijelu u proizvodnji I-karnitina, tvari koja također ubrzava metabolizam
4. NAR
Bogatstvo ovog ploda u posljednje vrijeme posebice se ističe zbog niza važnih antioksidansa koje sadrži, a koji su primarni u zaštiti organizma od slobodnih radikala. No osim njih nar obiluje folnom kiselinom, vitaminima, vlaknima, dok je s druge strane siromašan kalorijama.
Nar je namirnica od koje se mršavi jer smanjuje mogućnost pohranjivanja masnoća u tijelu. Najbolje ga je jesti svježeg zajedno sa sjemenkama, a izvrstan je kao dodatak pečenju i salatama.
5. MANDARINA
Po svom sastavu mandarina je slična svojoj starijoj sestri naranči što znači kako obiluje vitaminima C i B, kalcijem, magnezijem, cinkom i kalijem. Ova slatka voćka hidratizira kožu i čini ju blistavom, a možete ju jesti u neograničenim količinama ravnomjerno raspoređenim tijekom dana.
Bogatstvo vitaminom C potiče topljenje masnoća te pomaže tijelu u proizvodnji I-karnitina, tvari koja također ubrzava metabolizam. Počastite sebe i druge ovom vrijednom voćkom u kojoj barem sada možemo uživati do mile volje.