1. KUS-KUS SALATA
Sastojci:
- 2 šalice kus-kusa
- 2 šalice vode
- 2 manje tikvice
- 1 šalica kuhanog bijelog ili crvenog graha
- 2 manja krastavca
- 4 listića svježeg bosiljka
>>5 moćnih žitarica za kojima žudi vaše tijelo
Umak
2 žlice limunovog soka, 2 žličice senfa, 1 mali režanj češnjaka,1 žlica maslinovog ulja, 3 žlice prženih sjemenki suncokreta i 8 žlica vode
Prehrana tijekom ljeta trebala bi se bazirati na laganijoj hrani s naglaskom na svježem
Postupak:
Zagrijte vodu s prstohvatom soli. Tikvice operite i prerežite po pola pa narežite na polumjesece. Prokuhajte ih u vodi 3 do 4 minute i ostavite da se hlade.Vodu u kojoj su se kuhale tikvice prelijte preko kus-kusa, promiješajte i poklopite te
ostavite da odstoji samo pet minuta.
Krastavce ogulite i prepolovite po dužini. Žlicom očistite od sjemenki pa krastavce narežite na tanke ploškice.
Pomiješajte kus-kus, tikvice, grah i krastavce pa umiješajte sitno sjeckani bosiljak. Izmiksajte sve sastojke za preljev i dobro promiješajte sa salatom.
BRZA SALATA OD QUINOE
Sastojci:
- 1 šalica quinoe
- 2,5 šalice vode
- 2 žlice jabučnog octa
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 nasjeckana češnja češnjaka
- 220 g nasjeckanog dimljenog tofua
- 300 g ekološkog kukuruza u zrnu
- 1 šalica nasjeckanih cherry rajčica
- 1 šalica nasjeckanog krastavca
- 1/2 šalice svježeg peršina
Namirnice u salatama koje će organizmu osigurati dovoljno nutritivnih sastojaka su žitarice, mahunarke te svježe voće i povrće
Priprema:
U vodu potopiti quinou, zagrijati na umjerenoj vatri i pustiti da proključa. Tek tada posoliti prostohvatom soli, smanjiti vatru na najmanji plamen i kuhati oko 15-20 minuta, dok quinoa ne upije svu vodu.
Usitnite dimljeni tofu, cherry rajčice i krastavce, dodajte kukuruz i ohlađenu quinou. Salatu prelijte preljevom od maslinovog ulja, češnjaka i jabučnog octa. Ako je potrebno dodatno posolite, promiješajte i poslužite posipano nasjeckanim bosiljkom i peršinom.
Savjet: Umjesto dimljenog tofua možete koristiti i dimljeni sir ili omiljeno pikantno suho meso
MEDITERAN U SALATI
Sastojci:
- 300g zelenih mahuna i 1 i ½ šalica kuhanog slanutka
- 1 crveni luk narezan na tanke polumjesece
- 300g seitana narezanog na kockice
- prstohvat soli
- ½ vezice vlasca
- brašno tip 850
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica rižinog octa i 1 žlica tamarija
Postupak:
Narežite seitan na kockice i uvaljajte u brašno pa popržite na suncokretovom ulju. Izvadite na papirnatu salvetu da se ulje ocijedi.
U loncu zagrijte vodu 3-4 cm visine, posolite prstohvatom soli i zakuhajte. Očistite mahune, operite ih pa prerežite na pola te stavite u proključalu vodu 5-7 minuta da omekšaju, ali ostanu hrskave. Procijedite mahune i ostavite da se ohlade.
Narežite luk i samo uronite u kipuću vodu pa izvadite da se ohladi. Na sitno nasjeckajte vlasac. Pomiješajte slanutak, ohlađene mahune, luk, seitan i vlasac.
U šalici pomiješajte i zamutite rižin ocat, tamari, maslinovo ulje pa se prelijete preko salate.