U ljetnim mjesecima ne treba zaboraviti na osnovno pravilo zdrave prehrane koje ističe kako se u tanjuru trebaju naći raznolike namirnice koje će udovoljiti našoj potrebi za svim potrebnim nutrijentima, tim više što pojačanim znojenjem gubimo mnogo sastojaka. Raznovrsne, svježe pripremljene salate koje preporuča Jadranka Boban Pejić, vodeće ime prirodne prehrane u Hrvatskoj, mogu biti odličan izbor ljetnog ručka ili večere, a ove 3 vrste ljetnih salata za čiju pripremu morate odvojiti svega pola sata štede vrijeme i tijelo pune neophodnim 'gorivom'

1. KUS-KUS SALATA
Sastojci:
-
2 šalice kus-kusa
- 2 šalice vode
- 2 manje tikvice
- 1 šalica kuhanog bijelog ili crvenog graha
- 2 manja krastavca
- 4 listića svježeg bosiljka

>>5 moćnih žitarica za kojima žudi vaše tijelo

Umak
2 žlice limunovog soka, 2 žličice senfa, 1 mali režanj češnjaka,1 žlica maslinovog ulja, 3 žlice prženih sjemenki suncokreta i 8 žlica vode

Prehrana tijekom ljeta trebala bi se bazirati na laganijoj hrani s naglaskom na svježem

Postupak:
Zagrijte vodu s prstohvatom soli. Tikvice operite i prerežite po pola pa narežite na polumjesece. Prokuhajte ih u vodi 3 do 4 minute i ostavite da se hlade.Vodu u kojoj su se kuhale tikvice prelijte preko kus-kusa, promiješajte i poklopite te
ostavite da odstoji samo pet minuta.
Krastavce ogulite i prepolovite po dužini. Žlicom očistite od sjemenki pa krastavce narežite na tanke ploškice.

Pomiješajte kus-kus, tikvice, grah i krastavce pa umiješajte sitno sjeckani bosiljak. Izmiksajte sve sastojke za preljev i dobro promiješajte sa salatom.

BRZA SALATA OD QUINOE

Sastojci:
- 1 šalica quinoe
- 2,5 šalice vode
- 2 žlice jabučnog octa
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 nasjeckana češnja češnjaka
- 220 g nasjeckanog dimljenog tofua
- 300 g ekološkog kukuruza u zrnu
- 1 šalica nasjeckanih cherry rajčica
- 1 šalica nasjeckanog krastavca
- 1/2 šalice svježeg peršina

Namirnice u salatama koje će organizmu osigurati dovoljno nutritivnih sastojaka su žitarice, mahunarke te svježe voće i povrće

Priprema: 
U vodu potopiti quinou, zagrijati na umjerenoj vatri i pustiti da proključa. Tek tada posoliti prostohvatom soli, smanjiti vatru na najmanji plamen i kuhati oko 15-20 minuta, dok quinoa ne upije svu vodu.

Usitnite dimljeni tofu, cherry rajčice i krastavce, dodajte kukuruz i ohlađenu quinou. Salatu prelijte preljevom od maslinovog ulja, češnjaka i jabučnog octa. Ako je potrebno dodatno posolite, promiješajte i poslužite posipano nasjeckanim bosiljkom i peršinom.

Savjet: Umjesto dimljenog tofua možete koristiti i dimljeni sir ili omiljeno pikantno suho meso

MEDITERAN U SALATI

Sastojci:
- 300g zelenih mahuna i 1 i ½ šalica kuhanog slanutka
- 1 crveni luk narezan na tanke polumjesece
- 300g seitana narezanog na kockice
- prstohvat soli
- ½ vezice vlasca
- brašno tip 850
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica rižinog octa i 1 žlica tamarija

Postupak:
Narežite seitan na kockice i uvaljajte u brašno pa popržite na suncokretovom ulju. Izvadite na papirnatu salvetu da se ulje ocijedi.

U loncu zagrijte vodu 3-4 cm visine, posolite prstohvatom soli i zakuhajte. Očistite mahune, operite ih pa prerežite na pola te stavite u proključalu vodu  5-7 minuta da omekšaju, ali ostanu hrskave. Procijedite mahune i ostavite da se ohlade.

Narežite luk i samo uronite u kipuću vodu pa izvadite da se ohladi. Na sitno nasjeckajte vlasac. Pomiješajte slanutak, ohlađene mahune, luk, seitan i vlasac.
U šalici pomiješajte i zamutite rižin ocat, tamari, maslinovo ulje pa se prelijete preko salate.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju