Svinjska mast
Svinjska mast (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

3 velike istine koje su svinjsku mast vratile na tanjure

18-04-2016 Piše Zadovoljna/inMagazin
komentari

Svinjska mast nepravedno je bila zanemarena godinama, reputaciju su joj umanjile tvrdnje kako njezin sastav uništava ljudsko zdravlje. No najnovija istraživanja masti laskaju i smatraju je u nekim segmentima zdravom za tijelo. Naravno s njom ne treba pretjerivati, ali zbog ovih istina zaslužuje biti dio svakog domaćinstva u kojem će prizvati i okuse jela naših baka

Zbog količine zasićenih masti i kolesterola svinjska mast dugo se smatrala opasnom po zdravlje, no dokazano i potvrđeno od strane brojnih stručnjaka kako je margarin, koji je godinama bio zamjena masti, opasniji i štetniji po ljudsko zdravlje.

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Margarin naime sadrži tvari sintetskog porijekla, transmasne kiseline koje su daleko štetnije od masti jer podižu razinu lošeg LDL kolesterola, a snižavaju razinu dobrog HDL kolesterola. . Svinjska mast dokazano sadrži kolesterol koji se u tijelu, pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D koji je važan za apsorpciju kalcija.

1. Svinjska mast po svom sastavu je 40 posto zasićena masnoća, za usporedbu kokosovo ulje je 85 posto zasićena mast. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego primjerice u maslacu.

2. Svinjska mast ima vrlo visoku točku vrelišta, točnije svoju strukturu ne mijenja i prilikom zagrijavanja iznad 250 stupnjeva Celzija
. Stoga namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbiraju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca prženjem povećavaju.

Naravno pržena hrana se ne preporuča konzumirati u velikim količinama, no kada to i radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban okus kakav pamtimo iz tanjura naših baka.

3. Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini negoli su je koristili naši stari.

Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila kako je riječ o zasitnoj namirnici koja stvara duži odjećaj sitosti, a prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast dokazano sadrži kolesterol koji se u tijelu, pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D bitan za apsorpciju kalcija.

Peciva sa svinjskom masti Bez čekanja, jeftina i tako ukusna: Recept za peciva sa svinjskom masti

 

Pročitaj još
Pročitaj još