Loš zadah nas asocira na lošu higijenu ili konzumiranje luka ili češnjaka. Međutim, uzročnici tog neugodnog mirisa mogu biti i neke druge namirnice, pa čak i neke koje koristimo misleći kako ćemo njima kamuflirati 'neugodnjak' iz usta


1. Alkohol

Alkohol djeluje kao diuretik što znači da povećava izlučivanje tekućine iz organizma čega je često posljedica dehidracija. Ona se naime događa i u našim ustima koja nakon određenog broja ispijenih čaša postaju suha i neugodnog zadaha jer alkohol sputava proizvodnju sline u ustima. Bez sline ostajemo bez enzima koji razgrađuju loše bakterije u usnoj šupljini, a njihovo ubrzano množenje uzrokuje loš zadah. Za čašu vode iza svake runde sada definitivno imamo razlog više.

Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji su pogodni za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koji ostaju među zubima i stvaraju loš zadah

2. Žvakaće gume s okusom mentola
Sudeći po reklamama proizvodi na bazi mentola jedini su čudotvorci na putu do svježeg daha. No činjenica je kako nakon svega par minuta mentol ishlapi iz žvakaće gume, a dah postaje nepodnošljivo neugodan. Razlog tomu su skriveni šećeri, inače uzročnici loših bakterija u ustima koje stvaraju spojeve sa sumporom, a sumpor je glavni krivac lošeg zadaha. Stoga umjesto kupovnih osvježivača daha koristite one prirodne.

>>7 namirnica koje imaju ulogu četkice za zube

3. Crveno meso
Prehrana koja obiluje proteinima, a ugljikohidrata ima tek u tragovima najčešće rezultira neugodnim zadahom iz usta. Takva pojava nastaje uslijed nemogućnosti organizma da preradi velike količine proteina, a posljedica je spora razgradnja u crijevima nakon čega se toksini poput amonijaka ispuštaju u tijelo i između ostalog izlaze kroz usnu šupljinu.

4. Sušeno voće
Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji su pogodni za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer. Kako biste uklonili vlakna prije nego li se nagomilaju bakterije obavezno koristite konac za čišćenje zubiju.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju