Sastojci:
- 2 šalice lješnjaka
- 1 šalica šećera u prahu
- ⅓ šalice kakaa u prahu
- 2 žlice lješnjakovog ulja (iako okus neće biti jednako orašast lješnjakovo ulje možete zamijeniti običnim biljnim)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ⅛ žličice soli
Obožavani čokoladni namaz Nutellu možete napraviti sami od provjerenih zdravih sastojaka
Postupak:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Raširite lješnjake u jednom sloju po tepsiji i pecite ih 12-15 minuta. Kada počnu pucketati i opna se lako odvaja znak je kako su gotovi. Ostavite ih da se malo ohlade pa ih istrljajte među dlanovima kako bi ih očistili od opni.
2. Lješnjake stavite u blender visoke brzine dok su još mlaki pa dobro izmiksajte sve dok lješnjaci ne puste ulje i dok ne dobijete vrlo kremastu, gotovo tekuću pastu tj. maslac od lješnjaka.
3. Dodajte šećer u prahu, kakao u prahu, lješnjakovo ulje, ekstrakt vanilije i sol te dobro izmiješajte u blenderu dok se svi sastojci ne prožmu, smjesa mora biti homogena i sjajna.
4. Smjesu koja je sada poprimila okus i izgled poput izvorne Nutelle pohranite u staklenku s hermetičnim poklopcem i čuvajte na sobnoj temperaturi. Ovaj slasni domaći namaz može trajati i do mjesec dana.
Ako ste obožavatelji slatkih ili slanih namaza, isprobajte neke i i od ovih recepata:
>>Humus: Fini namaz od slanutka gotov u trenu