Čokoladni namaz koji smo svi kriomice krali s kuhinjske police i bez kojeg ne možemo zamisliti ukusnu i slasnu palačinku, popularna je Nutella. Tajni recept osmislio je Talijan Pietro Ferrero 1942. godine. Do danas se dopunjavao raznim sastojcima poput konzervansa i pojačivača okusa. Kako bi bili sigurni u izbor zdravih sastojaka obožavanog namaza, predlažemo najjednostavniji recept za Nutellu na kojem bi vam i glasoviti kralj čokolade pozavidio

Sastojci:
- 2 šalice lješnjaka
- 1 šalica šećera u prahu
- ⅓ šalice kakaa u prahu
- 2 žlice lješnjakovog ulja (iako okus neće biti jednako orašast lješnjakovo ulje možete zamijeniti običnim biljnim)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ⅛ žličice soli

Obožavani čokoladni namaz Nutellu možete napraviti sami od provjerenih zdravih sastojaka



Postupak:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Raširite lješnjake u jednom sloju po tepsiji i pecite ih 12-15 minuta. Kada počnu pucketati i opna se lako odvaja znak je kako su gotovi. Ostavite ih da se malo ohlade pa ih istrljajte među dlanovima kako bi ih očistili od opni.

2. Lješnjake stavite u blender visoke brzine dok su još mlaki pa dobro izmiksajte sve dok lješnjaci ne puste ulje i dok ne dobijete vrlo kremastu, gotovo tekuću pastu tj. maslac od lješnjaka.

3. Dodajte šećer u prahu, kakao u prahu, lješnjakovo ulje, ekstrakt vanilije i sol te dobro izmiješajte u blenderu dok se svi sastojci ne prožmu, smjesa mora biti homogena i sjajna.

4. Smjesu koja je sada poprimila okus i izgled poput izvorne Nutelle pohranite u staklenku s hermetičnim poklopcem i čuvajte na sobnoj temperaturi. Ovaj slasni domaći namaz može trajati i do mjesec dana.

Ako ste obožavatelji slatkih ili slanih namaza, isprobajte neke i i od ovih recepata: 

>>Humus: Fini namaz od slanutka gotov u trenu

>>Namaz za palačinke i vafle

>>Brzo i jednostavno: Sami pripremite domaći džem

>>S mirisom mora: Ukusni namaz od maslina i kapara

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju