Paradižot ili šnenokle jedan je od onih deserata koje su spretne domaćice, naše mame i bake, znale napraviti od samo nekoliko sastojaka koji su gotovo uvijek u hladnjaku.

Paradižot odnosno šnenokle Englezi zovu floating island (plutajući otoci), Francuzi les œufs à la neige (snježna jaja), Nijemci Schnee-Eier (također snježna jaja), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko). Ova jednostavna i ukusna slastica idealna je za dane kada nam se jede nešto slatko, a nemamo puno sastojaka za kolače u svojoj smočnici.

Paradižot je idealna slastica za dane kada nam se jede nešto slatko, a nemamo puno sastojaka za kolače u smočnici.

Sastojci za paradižot ili šnenokle:

- 3 žutanjka
- 4 žlice šećera
- 1/ 2 litre mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 5 bjelanjaka

Slika nije dostupna g

Kolač od jogurta s keksom i voćem Bez pečenja: Recept za brzi kolač od jogurta, keksa i voća

Priprema:

1. Žutanjke s šećerom izmiksajte do guste smjese, mlijeko stavite u lonac s 2 žlice šećera u koje ste dodali vanilin šećer. Pustite mlijeko za zavrije.

2. Napravite čvrst snijeg od bjelanjaka.

3. Žlicom odvajate snijeg od bjelanjaka i nakratko stavljajte u uzavrelo mlijeko, kuglice od snijega nakon minute okrenite na drugu stranu dok ne povećaju volumen.

4. Smjesu žutanjaka i šećera dodajte u preostalo mlijeko neprestano miješajući dok se ne zgusne. Prelijte preko kuglica od snijega i stavite u hladnjak na 3 sata da se sve hladi.

5. Na kraju pospite po želji naribanom čokoladom i za intenzivniji okus dodajte par kapi ruma.

Naše bake bile su majstorice i u pečenju mekanih, pjenastih i rahlih palačinki. Isprobajte recept za palačinke mekane kao duša koji uvijek uspijeva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju