Sastojci za sladoled o čokolade i kave:
- 8 žumanjaka
- 150 g smeđeg šećera
- 600 ml slatko vrhnje
- 2 žlice instant kave
- 2 žlice konjaka
- 150 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
- 1 žlica kakaa u prahu (nezaslađen)
- Plastična posuda za sladoled (možete iskoristiti one od kupovnog sladoleda od 1 litre)
Recept za sladoled od kave i čokolade je jednostavan, zdrav i rado ćete ga dijeliti
Priprema:
1. U zdjeli izmiksajte žumanjke dok smjesa ne postane blijeda i povezana.
2. U lončić ulijte slatko vrhnje, dodajte kavu te zagrijte na laganoj vatri uz miješanje, dok gotovo ne zavre.
3. U vrhnje počnite polako ulijevati izmućene žumanjke uz konstantno miješanje kuhačom.
4. Dodajte i konjak te nastavite miješati dok ne dobijete gustu kremu poput pudinga.
5. Čokoladu otopite na pari i dodajte kakao u prahu. Potpuno otopljenu čokoladu ulijte u kremu te sve dobro izmiješajte dok se ne poveže te ostavite da se malo ohladi.
6. Smjesu ulijte u plastične posude i stavite u zamrzivač na 4 sata.
7. Nakon 4 sata izvadite sladoled iz zamrzivača i u blenderu ga tako poluzamrznutog dobro izmiksajte, vratite ga u posudu te ostavite da se zamrzne na još 4 sata ili preko noći.
>> Čokoladni mousse: Krema u čaši gotova za 15 minuta
Savjeti:
- Pazite da vam vrhnje ne zakuha jer se smjesa može zgrudati. Ako niste sigurni prije ulijevanja jaja i šećera maknite posudu s vatre.
- Nakon što izmiješate sve sastojke smjesu grijte na vatri dok ne postane gusta i dok se ne počne lijepiti za kuhaču te odmah maknite s vatre. Pazite da vam sladoled ne zagori.
- Ako ne volite okus kave ne morate je niti dodavati. kavu možete zamijeniti ekstraktom lješnjaka,vanilije ili kokosa.
- Sladoled možete ukrasiti preljevima ili čokoladom u prahu