Uzimanje nadomjestaka s omega 3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja često se smatra jednostavnim receptom za zdravo srce, no stručnjaci kažu da to jedno s drugim ima jako malo veze.
Istraživanjem 100.000 ljudi ustanovili su kako nema dokaza da su takvi nadomjesci spriječili bolest srca, piše BBC. Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja nadomjestaka ima tek svaka tisućita osoba. No, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao dio zdrave prehrane.
Znanstvenici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput tjedno, od čega bi jednom trebali konzumirati masnu ribu poput lososa, tune ili skuše
Istraživanje se bavilo isključivo nadomjescima, a ne omega 3 masnim kiselinama izravno iz ribe. Znanstvenici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput tjedno, od čega bi jednom trebali konzumirati masnu ribu poput lososa, tune ili skuše.
Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mlijeka, jogurta i kruha. No, kada je riječ o nadomjescima dobivenima iz ribljeg ulja, dr. Lee Hooper sa sveučilišta East Anglia kaže:
Možemo biti sigurni u zaključak studije koji se protivi uvriježenom vjerovanju da nadomjesci omege 3 štite srce.
Profesor Tom Sanders, nutricionist s King's College u Londonu ističe da važeće smjernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti potiču konzumaciju ribe više nego uzimanje nadomjestaka.
Ova studija ne pruža dokaze da bi smjernice trebali mijenjati, rekao je.
Tim Chico, kardiolog sa sveučilišta Sheffield kaže:
Nekoć su pacijentima koji su doživjeli srčani udar prepisivani ti nadomjesci. No, svima koji ih kupuju savjetujem da svoj novac radije potroše na povrće.