Istraživanjem 100.000 ljudi ustanovili su kako nema dokaza da su takvi nadomjesci spriječili bolest srca, piše BBC. Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja nadomjestaka ima tek svaka tisućita osoba. No, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao dio zdrave prehrane.
![]()
Znanstvenici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput tjedno, od čega bi jednom trebali konzumirati masnu ribu poput lososa, tune ili skuše
Istraživanje se bavilo isključivo nadomjescima, a ne omega 3 masnim kiselinama izravno iz ribe. Znanstvenici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput tjedno, od čega bi jednom trebali konzumirati masnu ribu poput lososa, tune ili skuše.
Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mlijeka, jogurta i kruha. No, kada je riječ o nadomjescima dobivenima iz ribljeg ulja, dr. Lee Hooper sa sveučilišta East Anglia kaže:
Možemo biti sigurni u zaključak studije koji se protivi uvriježenom vjerovanju da nadomjesci omege 3 štite srce.
Profesor Tom Sanders, nutricionist s King's College u Londonu ističe da važeće smjernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti potiču konzumaciju ribe više nego uzimanje nadomjestaka.
Ova studija ne pruža dokaze da bi smjernice trebali mijenjati, rekao je.
Tim Chico, kardiolog sa sveučilišta Sheffield kaže:
Nekoć su pacijentima koji su doživjeli srčani udar prepisivani ti nadomjesci. No, svima koji ih kupuju savjetujem da svoj novac radije potroše na povrće.