Jede vam se nešto slatko, ali vam se ne pali pećnica? Isprobajte ovu finu jesensku roladu sa sušenim voćem i orasima koja se brzo priprema i još brže jede, a savršeno odgovara uz šalicu omiljene kave.

Imajte na umu da će vam za recept trebati dobar blender ili sjeckalica povrća u kojoj ćete napraviti glavninu kolača.

Sastojci:
250 grama sušenih smokava
250 grama sušenih šljiva
150 grama oraha
50 grama zobenih pahuljica
1 naranča s koricom
1 žlica ruma
½ čajne žličice cimeta
1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Nije kompliciran i brzo se priprema: Kolač sa šljivama koji se topi u ustima

Priprema:
1. Suhe smokve i šljive namočite u toploj vodi barem pola sata da omekšaju i da vam bude lakše raditi s njima.

2. U blenderu sameljite zob i pola smjese oraha u fini prah.

3. Preostale orahe nožem narežite na sitnije komade.

4. Ocijedite sušeno voće od vode pa u blenderu napravite pastu od omekšanih smokvi i šljiva.

5. Voću dodajte mljevene i nasjeckane orahe i zob, iscijeđeni sok jedne naranče i naribanu koricu naranče, cimet, rum i ekstrakt vanilije.

Džem od šljiva s rumom uz koji palačinke postaju najtraženiji desert

6. Pulsirajte sve zajedno dok ne dobijete jednoličnu mokru smjesu.

7. Smjesu prebacite na masni papir za pečenje i formirajte roladu.

8. Roladu umotanu u papir stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.

9. Odvojite roladu od papira i narežite na kriške. Ukrasite kolač komadićima voća i orasima. Dobar tek!

Savjet plus:
Možete se poigrati začinima te roladu oplemeniti i s malo bijelog papra, kakaa i mljevenih klinčića. U smjesu možete dodati i kockice čokolade ili neke druge orašaste plodove.

Umjesto u roladu dobivenu smjesu možete zarolati i u manje kuglice.