Korzeti i drugi odjevni komadi koji vizualno stanjuju struk vraćaju se u modu. U novim kolekcijama za jesen / zimu 2022. / 2023. godinu uvrstili su ih svi od modne kuće Gucci preko Versacea do Balmaina.

Galerija

Korzet se definira kao stezni odjevni predmet za oblikovanje tijela. On je kroz povijest imao brojne varijante – nosio se kao komad donjeg rublja, ali i kao dio vanjske odjeće.

Povoji i pojasevi za stezanje struka nosili su se još na Kreti otprilike 2000 prije Krista, no korzet kao posebno skrojeni komad odjeće počeo se češće koristiti u kasnom srednjem vijeku. Dame su se njime služile da smanje struk i bokove te istaknu grudi.

Ne samo da su srednjevjekovni korzeti, koji su se čvrsto stezali vrpcama oko struka i grudi stvarali nerealnu sliku ženskog tijela, već su i damama onemogućavali normalno disanje. Povrh svega bili su napravljeni od neudobnih materijala – metala, drva, pa čak i kosti.

Street style iz centra Zagreba - 5 Foto: Slaven Janđel

Današnji korzeti rade se od tanjih, elastičnijih i podatnijih materijala, te pružaju mogućnosti za raznovrsne modne igre. Ne čudi stoga, što ih dizajneri ciklično vraćaju u modu.

Crop-top s vezanjem na predjelu grudu koji izgleda poput korzeta dominirao je urbanom street style kombinacijom koju je nosila dama iz centra Zagreba.

Ovaj odvažni odjevni komad koji razotkriva struk skejterica s Trga Republike Hrvatske iskombinirala je s bijelom mini suknjom rašivenog poruba, odgovarajućom predimenzioniranom košuljom-haljinom te bijelim tenisicama.

Street style iz centra Zagreba - 2 Foto: Slaven Janđel


Izdanje je podigla s nekoliko upečatljivih modnih dodataka – neonski zelenom torbicom Calvin Klein Jeansa, bijelo-crnim sunčanim naočalama mačkasta oblika te kožnatim remenom.

Dakako najupečatljiviji modni dodatak bio je njezin skateboard kojim je brzo projurila po zagrebačkoj špici.

I za plažu i za grad: Ljepotica iz Splita u vodootpornoj verziji kultnih natikača

Zavirili smo u hrvatske trgovine i na popularne webshopove te smo odabrali nekoliko modela crop-top korzeta po uzoru na damu iz centra Zagreba.

Missguided crop top na vezanje, Zalando, 191 kn Foto: Zalando.hr