Korzeti i drugi odjevni komadi koji vizualno stanjuju struk vraćaju se u modu. U novim kolekcijama za jesen / zimu 2022. / 2023. godinu uvrstili su ih svi od modne kuće Gucci preko Versacea do Balmaina.

Galerija Street style iz centra Zagreba - 1 Street style iz centra Zagreba - 2 Street style iz centra Zagreba - 6 +7 Street style iz centra Zagreba - 7

Korzet se definira kao stezni odjevni predmet za oblikovanje tijela. On je kroz povijest imao brojne varijante – nosio se kao komad donjeg rublja, ali i kao dio vanjske odjeće.

Povoji i pojasevi za stezanje struka nosili su se još na Kreti otprilike 2000 prije Krista, no korzet kao posebno skrojeni komad odjeće počeo se češće koristiti u kasnom srednjem vijeku. Dame su se njime služile da smanje struk i bokove te istaknu grudi.

Ne samo da su srednjevjekovni korzeti, koji su se čvrsto stezali vrpcama oko struka i grudi stvarali nerealnu sliku ženskog tijela, već su i damama onemogućavali normalno disanje. Povrh svega bili su napravljeni od neudobnih materijala – metala, drva, pa čak i kosti.

Street style iz centra Zagreba - 5 Izdanjem mlade skejterice iz centra Zagreba dominirao je crni crop-top s vezanjem na prednjem dijelu poput korzeta (Foto: Slaven Janđel)

Današnji korzeti rade se od tanjih, elastičnijih i podatnijih materijala, te pružaju mogućnosti za raznovrsne modne igre. Ne čudi stoga, što ih dizajneri ciklično vraćaju u modu.

Crop-top s vezanjem na predjelu grudu koji izgleda poput korzeta dominirao je urbanom street style kombinacijom koju je nosila dama iz centra Zagreba.

Ovaj odvažni odjevni komad koji razotkriva struk skejterica s Trga Republike Hrvatske iskombinirala je s bijelom mini suknjom rašivenog poruba, odgovarajućom predimenzioniranom košuljom-haljinom te bijelim tenisicama.

Street style iz centra Zagreba - 2 Upečatljivi detalj podignut će cijelu modnu kombinaciju (Foto: Slaven Janđel)

Izdanje je podigla s nekoliko upečatljivih modnih dodataka – neonski zelenom torbicom Calvin Klein Jeansa, bijelo-crnim sunčanim naočalama mačkasta oblika te kožnatim remenom.

Dakako najupečatljiviji modni dodatak bio je njezin skateboard kojim je brzo projurila po zagrebačkoj špici.

Street style izdanje plavokose ljepotice iz Splita I za plažu i za grad: Ljepotica iz Splita u vodootpornoj verziji kultnih natikača

Zavirili smo u hrvatske trgovine i na popularne webshopove te smo odabrali nekoliko modela crop-top korzeta po uzoru na damu iz centra Zagreba.

Missguided crop top na vezanje, Zalando, 191 kn Missguided crop top na vezanje, Zalando, 191 kn (Foto: Zalando.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju