Već sedmu godinu zaredom titula najbolje dijete za cjelokupno zdravlje i mršavljenje po mišljenju stručnjaka pripada DASH dijeti. DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) naziv je za tip prehrane koji su stručnjaci osmislili kao sredstvo borbe protiv visokog krvnog tlaka. Liječnici je preporučuju svima koji imaju hipertenziju ili problema s visokim krvnim tlakom jer smanjuje rizik za oboljenje od drugih kardiovaskularnih bolesti.
PONEDJELJAK:
Doručak: 100 g zobene kaše s 1 šalicom (240 ml) mlijeka, pola šalice (75 g) borovnica i šalica svježeg soka od naranče
Međuobrok: 1 srednja jabuka i jedna šalica (285 g) grčkog jogurta
Ručak: 1 šalica (285 ml) povrtne juhe, sendvič od 80 g tune iz konzerve, 100 g zelene salate, 1 male žlice light majoneze i 2 šnite kruha od cjelovitih žitarica
Međuobrok: 1 banana
Večera: 100 g kuhanih pilećih prsa, 100 g kuhane brokule i 100 g mrkve (kuhane ili sirove), 200 g kuhane smeđe riže
UTORAK:
Doručak: 2 šnite kruha od cjelovitih žitarica s jednom velikom žlicom pekmeza ili marmalade, 1 jabuka, šalica svježeg soka od naranče
Međuobrok: 1 banana
Ručak: 100 g kuhanih ili grilanih pilećih prsa, 150 g zelene salate, 200 g kuhane smeđe riže, 50 grama tvrdog sira
Međuobrok: Pola šalice narezanih breskvi i 1 šalica (285 g) grčkog jogurta
Večera: 100 g kuhanog lososa, 300 g kuhanih krumpira i 225 g kuhanog povrća po želji
SRIJEDA:
Doručak: 100 g zobene kaše s 1 šalicom (240 ml) mlijeka, pola šalice (75 g) bobičastog voća po želji (borovnice, maline, kupine, ribizl) i šalica svježeg soka od naranče
Međuobrok: 1 naranča
Ručak: 2 šnite kruha od cjelovitih žitarica, 100 g puretine (kuhane ili grilane), 50 g tvrdog sira, 100 g zelene salate i 50 g cherry rajčica
Međuobrok: 4 krekera od cjelovitih žitarica, 50 g svježeg sira, 100 g ananasa
Večera: 200 g filea bakalara ili oslića, 200 g krumpira, 75 g kuhanog graška i 75 g kuhane brokule
ČETVRTAK:
Doručak: Doručak: 100 g zobene kaše s 1 šalicom (240 ml) mlijeka, pola šalice (75 g) bobičastog voća po želji i šalica svježeg soka od naranče
Međuobrok: 1 banana
Ručak: Salata napravljena od 150 g grilane tune, 1 kuhanog jajeta, 2 šalice zelene salate, 50 g cherry rajčica i 2 žlice dresinga po želji, 2 šnite kruha od cjelovitih žitarica
Međuobrok: 1 kruška i 1 šalica (285 g) grčkog jogurta
Večera: 100 g grilane piletine, 150 g miješanog kuhanog povrća, 200 g kuhane smeđe riže
PETAK:
Doručak: 2 kuhana jaja, 50 g cherry rajčica, 2 šnite kruha od cjelovitih žitarica, 1 šalica svježeg soka od naranče
Međuobrok: 1 jabuka
Ručak: 100 g lisnate salate, 100 g cherry rajčica, 1 žlica dresinga po želji, 50 g tvrdog sira, 4 krekera od cjelovitih žitarica
Međuobrok: 1 šalica voćne salate
Večera: 1 šalica špageta s umakom od rajčice i 100 g puretine, 100 g kuhanog graška
SUBOTA:
Doručak: 2 šnite kruha od cjelovitih žitarica, 2 male žlice maslaca od kikirikija, 1 banana, 2 žlice miješanih sjemenki za grickanje, 1 šalica svježeg soka od naranče
Međuobrok: 1 jabuka
Ručak: 100 g grilane piletine, 1 šačica grilanog povrća po želji, 1 šalica kus kusa
Međuobrok: 50 g bobičastog voća i 1 šalica (285 g) grčkog jogurta
Večera: 100 g filea ribe po želji, 150 g sataraša, 200 g smeđe riže
NEDJELJA:
Doručak: 100 g zobene kaše s 1 šalicom (240 ml) mlijeka, pola šalice (75 g) bobičastog voća po želji i šalica svježeg soka od naranče
Međuobrok: 1 kruška
Ručak: Pileća salata napravljena od 100 g kuhanih ili grilanih pilećih prsa, 150 g lisnate salate, 75 g cherry rajčica, 1 žlice miješanih sjemenki i 1 žlice dresinga po želji, 4 krekera od cjelovitih žitarica
Međuobrok: 1 banana i 70 g badema
Večera: 100 g pečene govedine (roast beef), 150 g kuhanih krumpira, 75 g kuhane brokule, 75 g kuhanog graška