Maslac, šećer, brašno i jaja. Ova četiri sastojka potrebna su vam kako biste dobili savršen biskvit koji potom možete koristiti u raznim receptima – za torte, čupavce, kolačiće na štapiću („cake pops“)… Izdašan je, čvrst, ali ujedno i mekan zbog velikog udjela maslaca. U nastavku pronađite recept, a zatim i nekoliko savjeta uz koje će vam svaki biskvit ispasti savršeno.
Savjeti za savršen biskvit:
1. Maslac i jaja sobne temperature
Možda se čini kao nebitna stvar, ali biskvit će uistinu imati ljepšu spužvastu teksturu ako maslac i jaja imaju sobnu temperaturu. Maslac možete pokušati kratko omekšati u mikrovalnoj, ali pripazite kako ga ne biste previše otopili. Kod grijanja jaja ne tražite prečicu i jednostavno ih pustite da se zagriju na sobnoj temperaturi.
2. Tucite maslac dovoljno dugo, ali ne i predugo
Otprilike četiri do pet minuta trebat će vam kako biste šećer i maslac mikserom pretvorili u glatku smjesu. Ako miksate kratko, nećete dobro razraditi i povezati sastojke, a u smjesi na kraju neće biti dovoljno zraka. Ako pak miksate predugo, smjesa će se iz glatke pretvoriti u grudastu i odvajat će se masnoća iz nje.
3. Oštro ili glatko brašno?
Ako želite mekan i spužvast biskvit, birajte glatko brašno. Ako vam treba nešto tvrđi i elastičniji biskvit, koristite oštro brašno.
4. Masnoća i brašno za protvan
Neki koriste papir za pečenje, ali ima i onih koji ga izbjegavaju. Kako biste bili sigurni da se vaš biskvit neće primiti za protvan, obavezno prije pečenja protvan i namažite masnoćom i pobrašnite.