Biskvit
Biskvit (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Jedan biskvit, sto namjena: Recept i pravila pečenja koja garantiraju uspjeh

20-12-2024 Piše D.Š.
komentari

Maslac, šećer, brašno i jaja. Ova četiri sastojka potrebna su vam kako biste dobili savršen biskvit koji potom možete koristiti u raznim receptima – za torte, čupavce, kolačiće na štapiću („cake pops“)… Izdašan je, čvrst, ali ujedno i mekan zbog velikog udjela maslaca. U nastavku pronađite recept, a zatim i nekoliko savjeta uz koje će vam svaki biskvit ispasti savršeno.

Univerzalni biskvit – sastojci

  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g maslaca
  • 250 g glatkog brašna
  • 4 velika jaja

Univerzalni biskvit – priprema

  1. Šećer ubacite u veću posudu, zatim i maslac sobne temperature narezan na kocke. Miksajte dok ne dobijete svijetlu, glatku, kremastu i pomalo napuhnutu smjesu.
  2. Sada u smjesu dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog jajeta dobro miksajte dok se ono u potpunosti ne sjedini s ostatkom smjese.
  3. Na kraju lagano i ručno, špatulom ili kuhačom, umiješajte brašno u smjesu. Protvan po želji premažite s malo maslaca i pospite brašnom, a zatim u protvan ubacite smjesu i nježno je rasporedite.
  4. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 40 minuta, sve dok površina biskvita ne bude zlatnožute boje i biskvit se odvoji od rubova protvana.

Dobar tek!

Savjeti za savršen biskvit:

1. Maslac i jaja sobne temperature

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Možda se čini kao nebitna stvar, ali biskvit će uistinu imati ljepšu spužvastu teksturu ako maslac i jaja imaju sobnu temperaturu. Maslac možete pokušati kratko omekšati u mikrovalnoj, ali pripazite kako ga ne biste previše otopili. Kod grijanja jaja ne tražite prečicu i jednostavno ih pustite da se zagriju na sobnoj temperaturi.

2. Tucite maslac dovoljno dugo, ali ne i predugo

Otprilike četiri do pet minuta trebat će vam kako biste šećer i maslac mikserom pretvorili u glatku smjesu. Ako miksate kratko, nećete dobro razraditi i povezati sastojke, a u smjesi na kraju neće biti dovoljno zraka. Ako pak miksate predugo, smjesa će se iz glatke pretvoriti u grudastu i odvajat će se masnoća iz nje.

3. Oštro ili glatko brašno?

Ako želite mekan i spužvast biskvit, birajte glatko brašno. Ako vam treba nešto tvrđi i elastičniji biskvit, koristite oštro brašno.

4. Masnoća i brašno za protvan

Neki koriste papir za pečenje, ali ima i onih koji ga izbjegavaju. Kako biste bili sigurni da se vaš biskvit neće primiti za protvan, obavezno prije pečenja protvan i namažite masnoćom i pobrašnite.

Prhko tijesto Kako napraviti savršeno prhko tijesto? Imamo detaljan vodič s kojim nikad nećete pogriješiti

Makovnjača je popularan tradicionalni kolač s dizanim tijestom Kako napraviti dizano tijesto? Pet ključnih savjeta za savršen rezultat

Vanilin kiflice jedna su od najpopularnijih blagdanskih slastica Donosimo recepte za 10 najpopularnijih blagdanskih kolača i keksa, odaberite najbolji

Pročitaj još
Pročitaj još