Univerzalni biskvit – sastojci
- 250 g šećera u prahu
- 250 g maslaca
- 250 g glatkog brašna
- 4 velika jaja
Univerzalni biskvit – priprema
- Šećer ubacite u veću posudu, zatim i maslac sobne temperature narezan na kocke. Miksajte dok ne dobijete svijetlu, glatku, kremastu i pomalo napuhnutu smjesu.
- Sada u smjesu dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog jajeta dobro miksajte dok se ono u potpunosti ne sjedini s ostatkom smjese.
- Na kraju lagano i ručno, špatulom ili kuhačom, umiješajte brašno u smjesu. Protvan po želji premažite s malo maslaca i pospite brašnom, a zatim u protvan ubacite smjesu i nježno je rasporedite.
- Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 40 minuta, sve dok površina biskvita ne bude zlatnožute boje i biskvit se odvoji od rubova protvana.
Savjeti za savršen biskvit:
1. Maslac i jaja sobne temperature
Možda se čini kao nebitna stvar, ali biskvit će uistinu imati ljepšu spužvastu teksturu ako maslac i jaja imaju sobnu temperaturu. Maslac možete pokušati kratko omekšati u mikrovalnoj, ali pripazite kako ga ne biste previše otopili. Kod grijanja jaja ne tražite prečicu i jednostavno ih pustite da se zagriju na sobnoj temperaturi.
2. Tucite maslac dovoljno dugo, ali ne i predugo
Otprilike četiri do pet minuta trebat će vam kako biste šećer i maslac mikserom pretvorili u glatku smjesu. Ako miksate kratko, nećete dobro razraditi i povezati sastojke, a u smjesi na kraju neće biti dovoljno zraka. Ako pak miksate predugo, smjesa će se iz glatke pretvoriti u grudastu i odvajat će se masnoća iz nje.
3. Oštro ili glatko brašno?
Ako želite mekan i spužvast biskvit, birajte glatko brašno. Ako vam treba nešto tvrđi i elastičniji biskvit, koristite oštro brašno.
4. Masnoća i brašno za protvan
Neki koriste papir za pečenje, ali ima i onih koji ga izbjegavaju. Kako biste bili sigurni da se vaš biskvit neće primiti za protvan, obavezno prije pečenja protvan i namažite masnoćom i pobrašnite.