Biskvit
Biskvit (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Jedan biskvit, sto namjena: Recept i pravila pečenja koja garantiraju uspjeh

20-12-2024 Piše D.Š.
komentari

Maslac, šećer, brašno i jaja. Ova četiri sastojka potrebna su vam kako biste dobili savršen biskvit koji potom možete koristiti u raznim receptima – za torte, čupavce, kolačiće na štapiću („cake pops“)… Izdašan je, čvrst, ali ujedno i mekan zbog velikog udjela maslaca. U nastavku pronađite recept, a zatim i nekoliko savjeta uz koje će vam svaki biskvit ispasti savršeno.

Univerzalni biskvit – sastojci

  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g maslaca
  • 250 g glatkog brašna
  • 4 velika jaja

Univerzalni biskvit – priprema

  1. Šećer ubacite u veću posudu, zatim i maslac sobne temperature narezan na kocke. Miksajte dok ne dobijete svijetlu, glatku, kremastu i pomalo napuhnutu smjesu.
  2. Sada u smjesu dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog jajeta dobro miksajte dok se ono u potpunosti ne sjedini s ostatkom smjese.
  3. Na kraju lagano i ručno, špatulom ili kuhačom, umiješajte brašno u smjesu. Protvan po želji premažite s malo maslaca i pospite brašnom, a zatim u protvan ubacite smjesu i nježno je rasporedite.
  4. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 40 minuta, sve dok površina biskvita ne bude zlatnožute boje i biskvit se odvoji od rubova protvana.

Dobar tek!

Savjeti za savršen biskvit:

1. Maslac i jaja sobne temperature

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Možda se čini kao nebitna stvar, ali biskvit će uistinu imati ljepšu spužvastu teksturu ako maslac i jaja imaju sobnu temperaturu. Maslac možete pokušati kratko omekšati u mikrovalnoj, ali pripazite kako ga ne biste previše otopili. Kod grijanja jaja ne tražite prečicu i jednostavno ih pustite da se zagriju na sobnoj temperaturi.

2. Tucite maslac dovoljno dugo, ali ne i predugo

Otprilike četiri do pet minuta trebat će vam kako biste šećer i maslac mikserom pretvorili u glatku smjesu. Ako miksate kratko, nećete dobro razraditi i povezati sastojke, a u smjesi na kraju neće biti dovoljno zraka. Ako pak miksate predugo, smjesa će se iz glatke pretvoriti u grudastu i odvajat će se masnoća iz nje.

3. Oštro ili glatko brašno?

Ako želite mekan i spužvast biskvit, birajte glatko brašno. Ako vam treba nešto tvrđi i elastičniji biskvit, koristite oštro brašno.

4. Masnoća i brašno za protvan

Neki koriste papir za pečenje, ali ima i onih koji ga izbjegavaju. Kako biste bili sigurni da se vaš biskvit neće primiti za protvan, obavezno prije pečenja protvan i namažite masnoćom i pobrašnite.

Prhko tijesto Kako napraviti savršeno prhko tijesto? Imamo detaljan vodič s kojim nikad nećete pogriješiti

Makovnjača je popularan tradicionalni kolač s dizanim tijestom Kako napraviti dizano tijesto? Pet ključnih savjeta za savršen rezultat

Vanilin kiflice jedna su od najpopularnijih blagdanskih slastica Donosimo recepte za 10 najpopularnijih blagdanskih kolača i keksa, odaberite najbolji