Kulinarski show pod nazivom 'Zdravi gušti u tri koraka' predložio je triz drava i ukusna recepta koja će dobro doći za one koje žele brzo pripremiti doručak ili vlastitu grickalicu za uživanje u filmu ili u nogometnim utakmicama
Iskusna učiteljica prirodne prehrane iz Makronove, Ana Janjatović Zorica, autorica nekoliko kuharica, na kulinarskom je showu spravljala zdrave i ukusne recepte od jednostavnih ekoloških namirnica: Jedna od najboljih namirnica za zdravi doručak pun energije je zobeni napitak bogat vrlo važnim Beta glukanima, a zbog velikog postotka vlakana odličan je saveznik u redukcijskim dijetama.
>> Voćni deserti koje možete jesti bez grižnje savjesti
Veliki su interes izazvale pržene sjemenke sa sojinim umakom koje će zasigurno biti omiljena grickalica i u vrijeme nogometnog prvenstva.
Ekološke sjemenke suncokreta, tostirane na suhoj tavi uz dodatak sojinog umaka odlična su i zdrava grickalica bogata zdravim masnoćama, vitaminom E, obiljem minerala i smanjuju kolesterol.
Laneno ulje bogato je Omega 3, 6 i 9 kiselinama i odlično je za stresan način života i jača mentalne funkcije.
Slatka krema sa suhim marelicama kao jedna od varijanti zdravog doručka plijenila je pažnju brojnih predstavnica ljepšeg spola, a shake od ekojagoda pravo je osvježenje za cijelu obitelj.
SLATKA KREMA SA SUŠENIM MARELICAMA I ZOBENIM VRHNJEM
400 g sušenih marelica
½ Oatly zobenog vrhnja
200 g lagano preprženih, nasjeckanih badema
Marelice namočiti najmanje pola sata, nasjeckati, pa izmiksati u kremu uz dodavanje zobenog vrhnja. Poslužiti preliveno zobenim vrhnjem i posuto nasjeckanim bademima ili komadićima suhog ili svježeg voća po želji.
Poslužiti samo ili na rižinom krekeru.
Savjet: koristite li zobeno vrhnje Oatly za deserte, svakako ga držite u hladnjaku jer će tako tekstura postati gusta!
ZDRAVA GRICKALICA
500 g tostiranih suncokretovih sjemenki
1-2 žlice tamari ili shoyu soja umaka
Sjemenke oprati i ocijediti u cjediljci. Na tavi debelog dna lagano tostirati uz stalno miješanje. Prebaciti u drugu posudu, pa dodati tamari ili shoyu i promiješati. Grickati kao snack ili užinu.
Savjet: soja umak po izboru stavljajte na sjemenke nakon što ste ih uklonili s tave dok su još tople.
SHAKE S VANILIJA ZOBENIM NAPITKOM I JAGODAMA
1,5 dcl Oatly vanilija zobenog napitka
1 žlica Oatly zobenog vrhnja
1 žlica lanenog ulja
1 žlica sirupa agave
50 g jagoda
Jagode očistiti, narezati, pa izmiksati sa zobenim napitkom, vrhnjem, lanenim uljem i sirupom agave.
Savjet: želite li gušću teksturu stavite zobeno vrhnje prethodno u hladnjak. Ovaj slasni shake možete kombinirati i s ostalim vrstama sezonskog voća, sa ili bez dodatka sirupa agave.